Tweede horecazaak aan vernieuwd Raadhuisplein

Na Lounge 13 Emmen krijgt Emmen een tweede horecabedrijf aan het Raadshuisplein. Het bedrijf ‘Plein’ hoopt op Koningsdag de deuren te openen.

Ze zijn geïnspireerd door het nieuw Raadhuisplein en waren allebei toe aan een nieuwe fase in hun leven.

Daarom werken de bevriende Emmenaren Jeanet Kroezen (49) en Gerbert Junoy Montolio (27) zich sinds 1 april de benen uit het lijf om daar hun nieuwe horecabedrijf ‘Plein’ zo snel mogelijk te kunnen openen. Als het beton is uitgehard, komt deze week nog de gietvloer. En als alle vergunningen op tijd zijn, is het nieuwe etablissement met Koningsdag al open, zo is de ambitie.

Inspirerende plek

Zij huurden het pand Dalipassage 36, met als buren Linolux en als overbuurman kookwinkel La Colino. ,,Maar onze achterdeur wordt eigenlijk de voordeur: aan het plein!’ Een inspirerende plek. Ze kijken er trots over uit: ,,Het is zo mooi geworden, met zoveel levendigheid en met als overbuurman het theater en Wildlands; daar willen we graag wat mee.’’ Vanzelfsprekend komt hier een terras. Het wordt een dagzaak, van woensdag tot en met zondag geopend.

Jeanet werkte dertig jaar met veel plezier in de zorg, de laatste 18 jaar bij de GGZ. ,,Maar ik ben toe aan iets heel anders en ik nam onbetaald verlof om uit te zoeken wat ik nu nog écht’’ wil.’' Gerbert volgde opleidingen in Sociaal Pedagogisch Werk. ,,Maar daar was geen werk in te vinden, dus bleef ik plakken in mijn horecabaan in het weekeinde.’’ Hij werkte bij verschillende horecabedrijven, deed bakken ervaring op als gastheer en besloot hierin ook zelf ondernemer te willen worden. ,,Horeca is een onderschat vak’', stelt hij.

Goede match

Hun ideeën over wát dat dan moest worden, bleken prima te matchen. Janet: ,,Het begon met fantaseren, toen met kriebelen: het kan misschien echt wel. Iets anders dan er nu al is: een fijne plek met industriële uitstraling en smakelijke fingerfood’.’' Onderzoek volgde, een ondernemingsplan werd gemaakt, de contacten met leveranciers gelegd en verbouwingsplannen opgesteld. Op de begane grond komt een bar annex keuken: alles in het zicht van de klant. Dat is een bewuste keuze. ,,Zo houd je altijd contact met je klanten en laat je zien wat je doet’. Er staan geen pannen op het vuur, maar er komt wel een oven. ,,Alles wat je nodig hebt om fingerfood’’’ te maken.’' Jeanet ontbeert nog horeca-ervaring: ,,Ik ken het alleen van de andere kant van de bar.’' Ze oefent thuis al in het maken van de tapas. ,,Gamba’s duren 6 minuten’', zo weet ze inmiddels. Trainingen bij de leveranciers van hun tapbier en koffie staan al gepland.

Boven komt de toiletgroep en een door groepen af te huren zaal, de kelder is voor opslag. Daar staat nog een andere connectie met Wildlands’: op de veiling van de Emmer Zoo scoorden ze een serie stoelen en terrastafels. ,,Daar maken we nog nieuwe bladen op.’'

Gaat het allemaal lukken? Ze zijn vol vertrouwen: ,,We hebben medewerking van de gemeente, veel familie en vrienden helpen ons, nu en ook straks. Dat komt goed.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.