Tweede post brandweer in Assen

Een tweede, volwaardige brandweerpost moet de druk op de Asser vrijwilligers wegnemen. De gemeente gaat op zoek naar een geschikt pand.

‘Te belastend’

Twee jaar terug ging de nieuwe brandweerkazerne aan de Mien Ruysweg in Assen open. Op de gemeentewerf kwam een nevenpost waarvandaan ook uitgerukt kan worden. Bij de evaluatie bleek deze manier van werken een te grote wissel op de vrijwilligers te trekken.

Overdag werken in Assen brandweermensen die in dienst zijn van de Veiligheidsregio Drenthe. In de avond, nacht en weekenden rukken vrijwilligers uit. In Assen werken die nog via het roostersysteem en dat blijkt niet te werken. ,,Het is te belastend’’, zegt Fred Heerink, directeur en commandant brandweer van de Veiligheidsregio Drenthe. Assen heeft niet te weinig vrijwilligers, benadrukt Heerink.

Nieuw systeem

Het roostersysteem is verouderd. Op andere plekken in Drenthe wordt al gewerkt met pagers, waarbij vrijwilligers kunnen aangeven als ze niet beschikbaar zijn. ,,Als we dan onder het minimum zakken, kan de bevelvoerder maatregelen treffen’’, zegt Heerink. Hierdoor krijgen de vrijwilligers meer beweegvrijheid. ,,De ervaring leert dat het huidige systeem niet houdbaar is en dat dit beter werkt.’’

Om dit systeem ook in Assen in te voeren moeten er twee eenheden geformeerd worden: Assen-West en Assen-Oost. Beide krijgen een eigen groep vrijwillige brandweermannen en -vrouwen. De nevenpost op de werf is ongeschikt als zelfstandige kazerne voor een groep vrijwilligers. ,,Je wilt een teamgevoel creëren en dan is huisvesting heel belangrijk.’’ Zo is er op de werf geen kantine en te weinig kleedruimte.

Ander pand

De gemeente Assen zoekt voor de brandweer een ander pand dat wel geschikt is als tweede kazerne in Assen. ,,We voelen ons verantwoordelijk’’, zegt woordvoerder Martin de Bruin. ,,We lopen eerst onze gemeentelijke panden na om te kijken of daar iets geschikts tussen zit.’’ Die zoektocht moet zo gauw mogelijk afgerond worden. De planning en zoektocht kosten de gemeente sowieso 40.000 euro.

Heerink is blij met de ontwikkelingen. ,,We brengen onze roosterdruk omlaag en daarmee zorgen we dat onze vrijwilligers gemotiveerd blijven om een bijdrage te leveren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.