Tweede zonnepark in Emmen

Op het bedrijventerrein Oranjepoort, langs de autoweg tussen Emmen en Klazienaveen, komt een zonnepark van 38 hectare – het tweede in de omgeving.

Burgemeester en wethouders van Emmen gaven deze week hun fiat aan een plan van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen (VPB) in Emmen. Eerder al werd door SolarEnergyWorks uit Utrecht een plan gepresenteerd voor een park van 20 hectare vol zonnepanelen in het Rundedal bij Emmen.

De VPB hoopt met het zonnepark, ter grootte van zo’n 75 voetbalvelden, ongeveer 23 megawatt aan energie op te wekken. De gronden zijn eigendom van de gemeente Emmen. De VPB wil bij het ontwikkelen van de zonne-akker lokale bedrijven de kans geven om mee te werken, zegt directeur Herman G. Idema. ,,Ook gaan we voor het onderhoud van en toezicht op de zonne-akker lokale partijen benaderen.’’

Volgens Idema hebben inmiddels zeven bedrijven belangstelling getoond om het zonnepark te ontwikkelen. Die louter Nederlandse bedrijven zijn onder meer pensioenfondsen, maar ook SolarEnergyWorks, dat elders in Emmen dus eveneens een park gaat ontwikkelen. ,,Er zijn geen energiebedrijven bij, we houden alles in eigen hand’’, zegt Idema. De energie die wordt opgewekt op de zonne-akker kan onder meer door industrie op de Emmer bedrijventerreinen worden gebruikt.

Het industrieterrein Oranjepoort is 45 hectare groot en staat nog helemaal leeg. Volgens Idema worden de resterende 7 hectare niet in ontwikkeling genomen, omdat de gemeente Emmen die grond mogelijk nodig heeft voor de verdubbeling van de weg tussen Emmen en Klazienaveen. Op de huidige 38 hectare zullen naar verwachting zo’n 170.000 zonnepanelen worden aangelegd.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) wil graag meewerken aan de plannen, zegt hij. ,,Deze locatie past mooi in onze zonnepanelenvisie. Bovendien zegt VPB ons toe dit lokaal op te pakken en ook voor het onderhoud en toezicht te werken met mensen uit de omgeving. Ik kan geen betere manier bedenken om een flinke slag te maken in de verduurzaming van onze gemeente.”

In Drenthe zijn de afgelopen tijd verschillende plannen voor grote zonneparken gepresenteerd. Behalve de twee in Emmen zijn er ook in Assen twee initiatieven. Verder zijn er plannen voor grote zonne-akkers bij Groningen Airport Eelde en in 2e Exloërmond.

menu