Tweeling uit Westerbork niet in tv-serie De Kameleon

Tweeling Hidde (links) en David Zwiers uit Westerbork.

In totaal 108 tweelingen hadden zich aangemeld om Hielke en Sietse te spelen in de nieuwe tv-serie De Kameleon. Onder hen de 13-jarige Hidde en David Zwiers uit Westerbork. De twee zijn ver gekomen, maar hebben het net niet gehaald.

In een proces van weken wisten de hoogblonde jongens warempel met drie andere tweelingen door te dringen tot de allerlaatste audities, nu een week geleden. Helaas zijn de ambitieuze, jonge Börkers het niet geworden.

We zullen hen niet op televisie aan het werk zien. ,,De keuze is op een van de andere tweelingen gevallen. We werden er over gebeld. Welke tweeling het wél is geworden, weten we niet”, vertelt vader Bertwin Zwiers.

Helemaal ingeleefd

In hun eigen dorp werden Hidde en David de afgelopen tijd al ‘Hielke en Sietse’ genoemd. Westerbork zag het al helemaal voor zich hoe ‘hun’ tweeling in de rollen van de avontuurlijke broertjes Klinkhamer zou kruipen.

De twee jongens zelf hadden zich lang voor de audities ook al helemaal ingeleefd in hun alter ego’s. Met hun identieke kapsel waren ze nog lastiger uit elkaar te houden dan eerder, toen ze nog ‘slechts’ Hidde en David waren. Klompen en bretels zaten inmiddels als gegoten.

Geholpen door hun ouders repeteerden ze de ene na de andere scène. Net als in de kinderboekenreeks en de verfilming (in 2003) zijn Hielke en Sietse in de twaalfdelige tv-serie de onverschrokken Friese tweeling, die van alles beleeft met hun boot De Kameleon.

'De jongens nemen het sportief op'

Een week geleden, bij de finale-auditie, leek alles zo goed te gaan. Bertwin Zwiers maakt er dan ook geen geheim van dat het gezin ’best een klein beetje teleurgesteld’ is dat het tv-avontuur niet doorgaat.

,,Het begon voor ons als een grap, maar werd steeds serieuzer. De jongens nemen het gelukkig sportief op. Ze zitten niet bij de pakken neer.''

,,Of we alsnog de serie bekijken als die wordt uitgezonden? Ja hoor, we hebben intussen zo veel belangstelling gekregen voor alles wat met De Kameleon te maken heeft. De opnamen beginnen in augustus en duren twee maanden. De serie komt najaar 2018 op tv.”

menu