Verdachte R.K. (26) uit de gemeente Tynaarlo en zijn eeneiige tweelingbroer hebben bloed afgestaan voor een uniek DNA-onderzoek in een verkrachtingszaak. Dat bleek dinsdag bij een zitting in de rechtbank in Assen.

R. zit al bijna vijftien maanden in voorarrest op verdenking van verkrachting van een wandelaarster (76). De vrouw werd 6 juli vorig jaar seksueel misbruikt. Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat R. de dader is. Zijn DNA-sporen zijn op haar kleding gevonden. R. blijft ontkennen. Zijn DNA is identiek aan dat van zijn tweelingbroer. Volgens de officier zijn er voldoende aanwijzingen dat de verdachte ten tijde van het misdrijf in de buurt was en zijn broer niet.

Tijdrovend

Toch heeft de rechtbank deze zomer op aandringen van advocaat Udo van Ophoven het NFI de opdracht gegeven om te proberen een verschil vast te stellen tussen DNA van de broers. Het is een tijdrovend en ingewikkeld onderzoek dat bij een strafzaak nooit eerder in Nederland is uitgevoerd. Of er een verschil kan worden gevonden, is uiterst onzeker.

Advocaat van Ophoven vroeg de rechtbank om R. vrij te laten. De raadsman stelt dat, mocht de man schuldig worden bevonden, ‘de nettostraf’ mogelijk lager uitvalt dan de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. De advocaat baseert zich op de strafrichtlijnen van de rechtbank.

‘Man in de bosjes zaken’

De officier verzet zich tegen de vrijlating van R. ,,Zijn verklaring is aantoonbaar op heel veel punten niet juist.” Dat de rechtbank een lagere strafrichtlijn heeft voor verkrachting dan het Openbaar Ministerie, zegt volgens de officier niets over de uiteindelijke straf. Bij het OM is het uitgangspunt drie jaar gevangenisstraf, dat kan afhankelijk van de omstandigheden lager of hoger uitvallen.

,,Uit recente uitspraken blijkt dat rechtbanken steeds meer aansluiten op richtlijnen van het OM. Juist bij ‘de man in de bosjes zaken’, zoals in dit geval.” De rechtbank heeft bepaald dat de man vast blijft zitten. Wel moet er een nieuw reclasseringsrapport worden opgemaakt, zodat bij een volgende zitting kan worden bepaald of R.K. eventueel met elektronisch toezicht naar huis kan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe