Tynaarlo aarzelt met zonnepark Eelde

Voor de aanleg van een zonnepark bij Groningen Airport Eelde geeft de gemeente Tynaarlo nog geen omgevingsvergunning.

De gemeenteraad van Tynaarlo stelde dinsdagavond nog veel vragen over allerlei technische aspecten en over financiële risico’s die de gemeente loopt met de procedures voor het zonnepark.

Wethouder Theun Wijbenga kon niet alle vragen beantwoorden en de raad besloot daarom de behandeling twee weken uit te stellen. Dit tot teleurstelling van de wethouder, die hoopte dat hij met de omgevingsvergunning de deur wijd open kon zetten voor de bouw van het grootste zonnepark van Nederland.

Het zonnepark gaat 77.000 zonnepanelen tellen. Daarnaast komen er andere investeringen in de opwekking van duurzame energie bij de luchthaven. In totaal zou er 50 miljoen euro in een Energielandgoed, met onder meer de teelt van biomassa. De provincie draagt 8 miljoen euro bij. Verder wordt een beroep gedaan op de rijksregeling Stimulering Duurzame Energie. Daarvoor is de omgevingsvergunning essentieel.

De gemeenteraad heeft echter vraagtekens bij de regeling dat de leges in termijnen betaald kunnen worden. De vraag is wat er met de verschuldigde leges gebeurd als de initiatiefnemers de plannen toch niet rond krijgen, of failliet gaan. De raadsleden willen weten welke risico’s de gemeente daarbij loopt.

Hierbij speelt mee dat de gemeente in het verleden streng is geweest bij eerdere initiatiefnemers. Wie een aanvraag indient en vervolgens weer intrekt, loopt het risico de helft van de verschuldigde leges kwijt te zijn. Volgens Wijbenga geldt dit alleen na een bepaalde fase in de procedure. Hij beloofde de raad nader te informeren over de details rondom het zonnepark.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.