Tynaarlo dokt meer voor sociale dienst

Na jarenlang te zijn weggekomen met een te lage bijdrage, moet de gemeente Tynaarlo vanaf volgend jaar meer betalen aan de gemeenschappelijke sociale dienst.

Op termijn moet Tynaarlo bijna drie ton per jaar meer afdragen voor de bedrijfskosten, zo blijkt uit een nota van deze gemeente. Ook voor Aa en Hunze gaat de rekening omhoog, terwijl Assen juist minder hoeft bij te dragen.

Tynaarlo werkt met deze twee gemeenten samen in een Intergemeentelijke Sociale Dienst, die vanaf deze maand Werkplein Drentse Aa heet. In 2008 is een verdeelsleutel ingegaan, die inmiddels achterhaald is.

Nieuwe verdeelsleutel

Zo komen er nu relatief meer cliënten uit Tynaarlo, wat vooral komt doordat bijstandsgerechtigden uit deze gemeente minder vaak uitstromen. Hoe dit laatste komt, wil wethouder Henk Berends (PvdA, sociale zaken) van Tynaarlo snel onderzoeken. Nu er een nieuwe uitvoeringsorganisatie van start gaat voor de Participatiewet, moet er ook een nieuwe verdeelsleutel komen.

Tynaarlo moet 292.000 euro meer bijdragen. Het plan is de verhoging eerst voor de helft in te voeren in 2017. In 2018 wordt die dan voor het volle pond doorgevoerd. Het bestuur van het werkplein praat donderdag 14 juli over de nieuwe verdeelsleutel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.