Tynaarlo geeft bibliotheken meer lucht

De bibliotheken in de gemeente Tynaarlo krijgt een jaar extra de tijd om te bezuinigen en om zich voor te bereiden op hun nieuwe taken.

Vrijwel raadsbreed was er dinsdagavond in de gemeenteraad steun voor een motie van de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en CDA om de bezuiniging een jaar op te schorten. Verantwoordelijk wethouder Miriam van Dijk (D66) zei blij te zijn met de steun van de gemeenteraad om meer tijd te nemen voor een gedegen bibliotheekplan.

De oppositiepartijen Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, Gemeentebelangen en ChristenUnie hadden een eigen motie ingediend. Zij wilden twee jaar extra tijd. Van Dijk en de coalitiepartijen vonden dit echter te ver gaan. Daarop besloten de oppositiepartijen, op fractieleider Oscar Rietkerk van GroenLinks na, de motie van de coalitie te steunen. Rietkerk vindt een jaar respijt gewoon te weinig. ,,Bij de begroting 2017 gaat dit opnieuw spelen’’, verklaarde hij na afloop van de vergadering.

De afgelopen maanden is er veel verzet geweest vanuit de bevolking tegen de rigoureuze bezuinigingen op de bibliotheken. In 2014 heeft de raad besloten het budget stapsgewijs te halveren tot 285.000 euro in 2018. Daar komt nog een provinciale maatregel over heen. De provincie wil geen overhead meer financieren. De gemeente zou dit moeten overnemen, maar die wil dit ook korten op de bibliotheken.

Van Dijk heeft lang onderhandeld met de Stichting Openbare Bibliotheek Tynaarlo. Daaruit kwam naar voren dat er een wat grotere vestiging zou overblijven in Tynaarlo, en twee kleine in Vries en Eelde. Ook speelt nog het vraagstuk waar het filiaal in Vries gehuisvest moet worden nu de huur van het huidige pand per 1 september is opgezegd.

De raad drong lange tijd aan op een inhoudelijk plan voor de bibliotheken, maar Van Dijk slaagde er niet in dit op tafel te leggen. Vandaar dat de raad besloot de bezuiniging uit te stellen en meer tijd uit te trekken voor een voldragen plan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.