Tynaarlo in gesprek met boze sportclubs

VRIES Wethouder Henk Berends (PvdA) staat open voor een gesprek met de sportclubs in de gemeente. Die zijn boos omdat Tynaarlo de zaalhuur jaarlijks met negen procent wil verhogen.

Berends zegt zich vooralsnog te houden aan het raadsbesluit over de bezuinigingen waarin de verhoogde huren zijn opgenomen, maar zegt niet bij voorbaat ‘nee' tegen een gesprek.

Een groot aantal clubs vreest voor het voortbestaan als de tariefsverhoging doorzet. De stijging kan niet doorberekend worden aan de leden omdat die dan afhaken.

Tynaarlo wil de komende vier jaar circa 4,1 miljoen euro bezuinigen. De sport moet 350.000 euro ophoesten en 50.000 zal moeten komen uit meer zaalhuur. De stijging van negen procent jaarlijks is volgens B en W acceptabel. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere plattelandsgemeenten in Drenthe.

De verenigingen hebben grote vraagtekens bij de maatregel. Zaalhuur is al een grote kostenpost. Bij een stijging zullen ze minder uren afnemen en zal het effect van de bezuiniging nihil zijn. Bovendien staat het haaks op het streven om mensen meer aan het sporten te krijgen.

Berends verwacht niet dat het voor de vakantie al lukt om in gesprek te gaan: ,,De raad buigt zich komende dinsdag eerst over de bezuinigingplannen. Het zal dus na de vakantie worden. Maar we staan in ieder geval open voor de goede, slimme en creatieve oplossingen die wij zelf nog niet hebben kunnen bedenken.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.