Tynaarlo kan komende jaren geld uitdelen

Gezocht: een bestemming in de gemeente Tynaarlo voor 750.000 euro. De gemeente kan de komende drie jaar een meevaller van die grootte verdelen.

Het jaar 2015 is goed verlopen voor Tynaarlo, vertelt wethouder Nina Hofstra (VVD). Er is zo’n 6,1 miljoen euro overgebleven op de jaarbegroting van 70 à 80 miljoen euro. Voor een deel van dit geld is al een bestemming gevonden, zoals een fietsenstalling en speelruimte in Ter Borch en wegen en fietspaden. Ook de reservekas moet worden gespekt. Maar 2,25 miljoen euro wil Hofstra over de komende drie jaar uitsmeren voor nieuwe, eenmalige projecten, dat is dus 750.000 euro per jaar.

,,We vragen de gemeenteraad om hiervoor met voorstellen te komen.’’ Maar ook gewone burgers kunnen een plan indienen, stelt ze.

Het huidige college is in 2014 gestart met een ombuiging van 4 miljoen euro. Dit was nodig om in de zwarte cijfers te blijven, maar ook om geld vrij te maken voor de nieuwbouw van scholen en sporthallen.

Vorig jaar hebben zich enkele meevallers voorgedaan. De inkrimping van het aantal ambtenaren verloopt sneller dan gepland doordat 25 medewerkers uit eigen beweging zijn vertrokken, veelal omdat ze elders een baan vonden. Ook heeft de gemeente geld overgehouden aan de verkoop van bouwgrond.

Opmerkelijk is tenslotte dat er ook een meevaller van 800.000 euro is bij de uitvoering van de nieuwe taken op het gebied van zorg en sociale zaken. Een van de oorzaken is volgens verantwoordelijk wethouder Henk Berends dat er meer mensen dan verwacht vallen onder de Wet Landurige Zorg. Die wordt betaald door het Rijk en niet door de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.