De gemeente Tynaarlo moet twee bewoners van het Warmoltseiland in de nieuwe 'eilandenwijk' in Eelderwolde een dwangsom van 1.260 euro betalen omdat ze veel te laat, anderhalf jaar maar liefst, op een handhavingsverzoek heeft besloten.

Dat blijkt uit een einduitspraak van de Raad van State.

Toch schieten Maaike Wijnlieff en Maarten Breukers - die op Warmoltseiland, een van de zes kunstmatige eilanden tussen de Onlanden en de Groningerweg in Eelderwolde wonen - niet veel op met de uitspraak.

De gemeente mocht hun verzoek om op te treden tegen het gebruik van het water, groenstrook en tuinen achter de nieuwe woningen op het naastgelegen Garmpoleiland, uiteindelijk afwijzen. Sterker nog, zelfs al had de gemeente keihard stelling genomen tegen de beschoeiingen, steigertjes en verhardingen, dan kan dat niet omdat daarvan een groot deel vergunningsvrij is aangelegd. En verder maakte het bestemmingsplan het één en ander mogelijk.

Allerlei bouwsels in de oeverstrook

De uitspraak is, op de financiële opsteker na, dan ook een tegenvaller voor Wijnlieff en Breukers. Zij vinden het geen stijl dat hun buren aan de overkant van het water toch allerlei bouwsels in de oeverstrook plaatsen, terwijl de Warmoltseilandbewoners in de veronderstelling verkeerden dat dat niet mocht.

Zij hebben hun woning aan het Warmoltseiland gekocht na een toezegging van de gemeente dat er een brede glooiende groenstrook tussen het water en de nieuwe woningen op het Garmpoleiland zou komen.

De twee bewoners van het Warmoltseiland vinden dat de gemeente Tynaarlo haar beloftes gebroken heeft door de nieuwe bewoners van het Garmpoleiland toch stilzwijgend toestemming te geven een groot deel van de groene bufferstrook tussen het water en de achtertuinen in gebruik te nemen. Als verlengstuk van de tuin of als aanlegsteiger voor het bootje.

Handhaven zit er niet meer in. Wel had de gemeente veel eerder op het handhavingsverzoek moeten reageren, aldus de Raad. Dat kost de gemeente in ieder geval geld. loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe