Tynaarlo maakt lijst met bijzondere graven

Om graven met een bijzondere historische of culturele betekenis voor ruimen te behoeden, gaat de gemeente Tynaarlo deze graven inventariseren.

De gemeente zoekt hiertoe samenwerking met historische verenigingen, uitvaartverenigingen en met vrijwilligers.

Ruimen

Aanleiding is dat de gemeente volgend jaar start met het ruimen van graven waarvan de rechthebbenden afstand hebben gedaan. Voorafgaand daaraan moet er een lijst komen van graven die beslist bewaard moeten blijven, vanwege de bijzondere vormgeving of het historische karakter.

Tynaarlo telt vijf algemene begraafplaatsen. Enkele jaren geleden heeft de gemeente een plan gemaakt hoe om te gaan met graven waarvan de nabestaanden afstand hebben gedaan.

Kosten

De gemeente weet nog niet hoe lang de lijst zal worden met bijzondere graven, zodat het ook nog niet duidelijk is wie deze graven in de toekomst gaat onderhouden en wie dat betaalt. De gemeente hoopt dat hiervoor ook vrijwilligers beschikbaar zullen zijn.

De gemeente betaalt in elk geval wel de kosten van de inventarisatie van de bijzondere graven. Hiermee is ongeveer 11.500 euro gemoeid. Een deel gaat naar een externe deskundige die het proces in goede banen moet leiden. De lijst gaat deel uit maken van een rapportage over het ontstaan, de landschappelijke ligging en de cultuurhistorische ontwikkeling van de begraafplaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.