Tynaarlo maakt potje van kosten begraven

Nabestaanden krijgen ineens hoge rekeningen voor verlenging van grafrecht, of maanden na de begrafenis nog eens een nota.

De gemeenteraad van Tynaarlo schrok dinsdag van de manier waarop de gemeente omgaat met mensen die in de gemeente hun dierbaren hebben begraven.

Aanleiding voor het debat was een brief van de familie Van Unen. De 86-jarige moeder van de familie kreeg een rekening voor de verlenging van het recht op drie graven. Voor de tien komende jaren moet ze 3216 euro betalen, terwijl ze voor de afgelopen twintig jaar 2100 gulden heeft betaald. De familie schrok ook van de weinig empathische toon van de gemeentelijke brief. Voor de vrouw zijn de kosten heel moeilijk op te brengen. Als ze de kosten niet wilde opbrengen, moest ze de graven maar laten ruimen, was de strekking van de brief.

Achtergrond is dat de gemeenteraad enkele jaren geleden heeft besloten dat grafrechten kostendekkend moeten zijn. Nu er steeds meer mensen worden gecremeerd, zou het niet uit te leggen zijn dat de kosten van graven g0eddeels met gemeenschapsgeld worden gedekt.

Raadsbreed was er veel kritiek. Al stak fractieleider Gezinus Pieters van de VVD de hand in eigen boezem. Als je praat over cijfers, verlies je wel eens uit het oog dat er emoties achter zitten, zei hij. De gemaakte afspraken kunnen niet zomaar ingetrokken worden, verklaarde wethouder Theun Wijbenga (CDA). Wel wil hij meer aandacht voor een empatische benadering en allerlei achterstanden bij de gemeente wegwerken. ,,Nu krijgen mensen soms nog een nota voor een graf lang nadat een nalatenschap bij de notaris is afgehandeld. Onacceptabel.’’ Een nota over begraven, die al lang in de pijplijn zit, komt nu dit jaar, beloofde Wijbenga.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.