Tynaarlo moet weer een eigen station krijgen

Het dorp Tynaarlo moet weer een NS-station krijgen. De gemeente moet zich daar bij ProRail en de provincie Drenthe sterk voor maken.

Met dit speerpunt uit het verkiezingsprogramma gaat Leefbaar Tynaarlo (LT) de strijd om de kiezer aan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. De donderdag gekozen lijsttrekker Casper Kloos wijst op het Van Wijk & Boerma terrein, dat onlangs gesaneerd is. ,,Daar kan prima een station komen.’’

Geen transferium bij De Punt

LT hield vrijdag een startbijeenkomst voor de verkiezingscampagne in Perron 3, het restaurant nabij de Stationsstraat in Tynaarlo. Op deze plek was tot 1952 het station Vries-Tynaarlo gevestigd. Sindsdien zijn er regelmatig stemmen opgegaan dit weer te openen.

Een station kost natuurlijk veel geld, maar volgens Kloos kan deze voorziening het geplande transferium bij De Punt vervangen. ,,Daar willen ze 12 miljoen euro in steken.’’

Het station bij Tynaarlo ligt centraal tussen Vries en Zuidlaren. Drie dorpen zullen dus beter openbaar vervoer krijgen als het station er komt, verwacht Kloos. Niet alleen LT, maar ook andere partijen in de raad van Tynaarlo vinden dat deze gemeente er qua openbaar vervoer bekaaid van af komt.

Staphorst wil ook station

Een woordvoerder van ProRail wijst er op dat in Staphorst een soortgelijke wens leeft. Volgens hem moet Tynaarlo bij het rijk aan kloppen met de vraag om het station weer te openen. ,,Onder meer op basis van het verwachte vraag van reizigers bepaalt het Rijk of wij moeten onderzoeken of een station mogelijk is. Het moet allemaal natuurlijk wel inpasbaar zijn.’’

Leefbaar wil de grootste worden

Kloos heeft stevige ambities voor de verkiezingen. LT heeft nu drie zetels in de raad. Hij hoopt de twee grootste partijen (VVD en D66, elk vier zetels) op 21 maart te overtreffen door vijf zetels te halen. In dat geval komt ook John Franke uit Zuidlaren in de raad, de voormalige directeur van de Prins Bernhardhoeve. Franke zegt tijdens zijn moeilijke periode bij de PBH goed te zijn geholpen door Leefbaar Tynaarlo en wil nu iets terugdoen. Daarnaast maakt hij zich sterk voor een goede afhandeling van het aardbevingendossier in Zuidlaren en wil hij zich sterk maken voor het bevorderen van sportbeoefening.

Nummer twee op de lijst is het huidige raadslid Jurryt Vellinga. Op nummer drie staat Ad Wouterson uit Tynaarlo. De vijfde plek is voor Peter van Mombergen uit Vries. Zittend raadslid René Kraayenbrink uit Zuidlaarderveen staat op plek twaalf. Hij zegt op eigen verzoek op een onverkiesbare plaats te zijn gezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.