Een van de gasvelden bij Assen tijdens onderhoudswerkzaamheden met een boortoren.

Raad Tynaarlo roept op om gaswinning elf kleine Drentse velden niet door te laten gaan en vraagt steun aan andere gemeenten

Een van de gasvelden bij Assen tijdens onderhoudswerkzaamheden met een boortoren. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeenteraad Tynaarlo wil dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de gaswinning in de elf kleine ‘Westerveld’-gasvelden alsnog stopzet.

Onder aanvoering van de fractie van Leefbaar Tynaarlo geeft de raad burgemeester en wethouders de opdracht om de demissionaire minister te vragen om van mening te veranderen inzake de winning in de Drentse velden. Daarnaast wil de raad graag dat de oproep wordt doorgestuurd aan de gemeenteraden van Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Noordenveld. Sinds 2018 trekken de gemeenten al samen op tegen de Haagse vergunning en het nieuwe winningsplan van de NAM.

Burgemeester Marcel Thijsen zei dinsdagavond de boodschap zeker over te zullen brengen, maar benadrukte wel dat hij, mocht de minister de oproep naast zich neerleggen, wel in gesprek wil blijven met het ministerie. Alleen Herman van Os (D66) stemde tegen de motie, de andere twee leden van zijn fractie stemden voor.

‘De onrust groeit’

Volgens de raad groeit de onrust onder de bevolking en onder bestuurders, onder meer omdat geen perspectief is op een redelijke schade-afhandeling. Het gaswinningsplan Westerveld gaat over elf gasvelden Assen, Assen-Zuid, Een, Eleveld, Vries-Noord, Vries-Centraal, Vries-Zuid, Witten, Witterdiep, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West.

Toenmalig VVD-minister Eric Wiebes, die de nieuwe winning in 2018 vergunde, en de NAM hadden in hun plan onvoldoende in kaart gebracht wat het risico op aardbevingen is. De minister kreeg in december van de Raad van State via een tussenvonnis vier maanden de tijd om het huiswerk over te doen. Het ministerie bleek enkel een communicatieplan op de plank te hebben liggen en dat was de hoogste bestuursrechter te weinig.

De gasvelden zijn bijna leeg

De genoemde gemeenten, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu en Overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa hadden bezwaar aangetekend tegen de vergunning.

De NAM moet in 2022 het Groninger gasveld sluiten. De betreffende elf Drentse gasvelden zijn bijna leeg. De NAM verwacht hier tot uiterlijk 2028 nog tussen de 1,3 en 3,5 miljard kubieke meter aan gas uit omhoog te pompen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu