Tynaarlo steunt vliegveld

Groningen Airport Eelde (GAE) kan rekenen op steun van de gemeente Tynaarlo om het vliegveld op de been te houden.

Dat bleek tijdens een informatieavond voor Drentse en Groningse Statenleden en raadsleden van Assen, Groningen en Tynaarlo. Momenteel wordt onderzocht wat de stand van zaken is met het vliegveld en in hoeverre het nog levensvatbaar is. Tynaarlo – een van de vijf aandeelhouders van GAE – nam donderdag in het college al een principestandpunt dat het vliegveld open moet blijven. Hoewel Tynaarlo de kleinste aandeelhouder is, is het wel een belangrijk eerste signaal.

Steun

Vliegveld Eelde staat momenteel onder enorme druk. Dit jaar alleen al stevent GAE af op een verlies van ruim 1,2 miljoen euro. Als er niets gebeurt zal het vliegveld over drie jaar bankroet zijn. Tenzij de vijf aandeelhouders (provincies Drenthe en Groningen en gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo) ingrijpen.

In 2013 concludeerde de Noordelijke Rekenkamer al dat GAE blijvende overheidssteun moet krijgen. De aandeelhouders hadden ambtenaren uit de provincie Limburg uitgenodigd om te praten over de constructie die is gekozen om vliegveld Maastricht te redden. Maastricht Airport werd twee jaar geleden behoed voor een faillissement. De provincie Limburg nam het vliegveld over en pompte samen met vier Limburgse gemeenten miljoenen euro’s in het vliegveld. De Limburgers vertelden dat uit onderzoek bleek – bij een sluiting van vliegveld Maastricht – hun provincie zo’n 1500 banen zou verliezen.

Afwachten

Veel Drentse en Groningse partijen houden de kaarten nog tegen de borst. Politieke besluiten over een eventuele sluiting of een miljoeneninjectie worden pas aan het eind van jaar genomen. ,,Wij wachten eerst de onderzoeken af’’, zei wethouder Joost van Keulen (gemeente Groningen). De cijfers over het banenverlies sprak wel tot de verbeelding bij de aanwezigen. Bij een sluiting van Eelde zou dat ook zo maar kunnen. Het zorgde ervoor dat de stemming, in de wandelgangen, neigde naar het standpunt om Eelde te helpen.

De verwachting is dat er eind van dit jaar meer duidelijkheid komt. ,,We onderzoeken alle scenario’s: ook het sluiten van Eelde en samenwerken met andere luchthavens’’, zei gedeputeerde Patrick Brouns (provincie Groningen) donderdagavond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.