Tynaarlo trekt bij: Hoofdweg Eelde krijgt mogelijk toch 30-kilometer regime

De Hoofdweg in Eelde heeft nu een hobbelig en onveilig fietspad. De gemeente wil dit aanpakken wanneer ook de riolering wordt vernieuwd. Foto DvhN/Frank Jeuring

Een onderzoek moet uitwijzen of de Hoofdweg in Eelde toch een 30-kilometer regime kan krijgen. De gemeente Tynaarlo komt hiermee tegemoet aan de wensen van veel bewoners.

Wethouder Hanneke Wiersema (CDA) heeft dit besloten naar aanleiding van een gesprek met de omwonenden. Zij hebben grote bedenkingen bij de gemeentelijke plannen voor de Hoofdweg. Ze vrezen dat dit een racebaan wordt en dat er veel doorgaand busverkeer op de weg komt.

Wijkontsluitingsweg

De gemeente heeft tot nog toe volgehouden dat de Hoofdweg een wijkontsluitingsweg is en dat daarbij een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur past. Dit zou qua verkeersveiligheid ook verantwoord zijn. Toch blijven de omwonenden erg bezorgd over de veiligheid, daar wil Wiersema niet aan voorbij gaan.

„We brengen op korte termijn zo feitelijk mogelijk de voor- en nadelen en consequenties van beide scenario’s”, verklaart zij.

Een 30-kilometerzone heeft meestal geen fietspad. „We hebben het wel over 6000 voertuigbewegingen per dag, waarvan 1000 fietsers”, zegt Wiersema. „Dus het is de vraag of dat verstandig is. Combineer je 30 kilometer met fietspaden, dan is het de vraag of er van die maximumsnelheid wat terecht komt.”

Prettige gesprekken

Wiersema zegt nu prettige gesprekken te voeren met de omwonenden en heeft goede hoop samen tot een oplossing te komen. De Hoofdweg is toe aan nieuwe riolering. Bovendien kreeg de weg enkele jaren geleden van Dagblad van het Noorden het predikaat slechtste fietspad van Drenthe. Ook dit fietspad moet dus worden opgeknapt en komt op een verhoging ten opzichte van de rijbaan te liggen. De omwonenden wijzen er op dat de rijbaan relatief smal is. Bovendien wordt de Hoofdweg een schakel in een doorgaande route voor bussen die forensen van en naar de stad Groningen brengen.

Wiersema praat donderdag opnieuw met de omwonenden over de herinrichting.

menu