Tynaarlo: vergunning voor zonnepark Eelde

Het zonnepark op Groningen Airport Eelde kan er komen, als het aan de gemeente Tynaarlo ligt. Een meerderheid van de raad steunt de omgevingsvergunning hiervoor.

De kwestie heeft wel tot een stevige discussie in de raad geleid. De adder onder het gras is dat de initiatiefnemers de leges in vijftien jaarlijkse termijnen mogen betalen. Deze ongebruikelijke constructie is bedacht omdat de rijkssubsidie voor het park ook in termijnen wordt betaald.

Commotie

Het leidde tot commotie omdat dit risico’s behelst voor de gemeente, want de initiatiefnemers kunnen bijvoorbeeld failliet gaan. Bovendien kan hiervan een precedentwerking uitgaan. In het verleden is de gemeente veel minder coulant geweest met het innen van leges bij ondernemers.

Volgens verantwoordelijk wethouder Theun Wijbenga is deze constructie ook niet voor herhaling vatbaar. De gemeentelijke ambtenaar heeft volgens hem wel de bevoegdheid om ondernemers de mogelijkheid te bieden om leges in termijnen te betalen.

Energielandgoed

Het zonnepark moet het grootste van Nederland worden en behelst 77.000 panelen. Het gaat om een miljoeneninvestering. Het past in het streven van de gemeente Tynaarlo om op termijn een energieneutrale gemeente te worden. Ook de provincie Drenthe is er enthousiast over. Het zonnepark moet straks deel uit maken van een energielandgoed, waar ook op andere manieren duurzame energie zal worden opgewekt.

Wijbenga zegde verder toe dat de rekening voor de eerste termijn, die 90.000 euro bedraagt, direct de deur uit gaat als de vergunning rond is. Als die betaald wordt, is de gemeente in elk geval uit de kosten die met de vergunning zijn gemoeid.

Om die reden besloot een ruime meerderheid van de raad in te stemmen met de omgevingsvergunning. Alleen de fractie van Leefbaar Tynaarlo en raadslid Edwin Hageman van de VVD stemden tegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.