Tynaarlo versnelt procedure voor omstreden supermarkt

De gemeente Tynaarlo gaat haast maken met de de procedure voor een grote supermarkt in de wijk Ter Borch bij Eelderwolde.

Een raadsmeerderheid stemde dinsdag in met een zogenoemde coördinatieregeling. Dit betekent dat de gemeente het bestemmingsplan en de benodigde bouwvergunningen gecoördineerd gaat behandelen. Dit moet leiden tot een eenvoudiger procedure.

Dit betekent zeker niet dat de bewoners de supermarkt door de strot geduwd krijgen, benadrukte wethouder Miriam van Dijk (D66). Alle belanghebbenden krijgen uitgebreid de kans zich uit te spreken over zaken als verkeer, geluidsoverlast, parkeren en groen in de wijk. Het is ook niet gezegd dat de plannen doorgaan zoals ze nu op tafel liggen, zegt Van Dijk.

Grootte

Heikel punt is de grootte van de supermarkt. In het voorliggende plan wordt uitgegaan van maximaal 2000 vierkante meter, en dan nog 1000 vierkante meter extra voor bijbehorende kantoorruimte en andere voorzieningen. Dit geldt als een erg grote supermarkt, die de omvang van Ter Borch te boven gaat. De vrees is dat dit klandizie wegtrekt bij winkels in Eelde-Paterswolde. Terwijl er net een begin is gemaakt met het stapsgewijs verbeteren van het winkelhart van Eelde.

De plaatselijke ondernemersvereniging E.P. Zakelijk heeft al advocaat Peter Sluyter in de arm genomen. In brieven aan de gemeenteraad dringt hij er op aan de supermarkt beperkt te houden, zodat die alleen de wijk bedient. Sluyter: ,,Dan praat je over 1500 vierkante meter. Dat is dus ook echt niet klein.’’

Verkeer

Een wijkoverstijgende supermarkt heeft ook tot gevolg dat het autoverkeer zal toenemen, terwijl Ter Borch juist een rustige, groene wijk moest worden. Veel bewoners zijn ontevreden over de manier waarop de gemeente omgaat met de wensen van de bewoners. Wethouder Van Dijk beloofde een plan voor beter overleg met de bewoners.

Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en Gemeentebelangen wilden de coördinatieregeling niet behandelen, omdat er nog een marktonderzoeksrapport ligt waarvan de inhoud nog niet openbaar gemaakt is. De fracties vinden dit van belang om een goed oordeel te kunnen geven.

Bernard Sinnema probeerde de raadsleden gerust te stellen. Hij vertegenwoordigt Hollestelle Vastgoed, die samen met Heymans Vastgoed het plan ontwikkelt. ,,Drie ketens zijn geïnteresseerd, Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Die hebben ook vestigingen in de omgeving. Als ze geen ruimte zagen voor deze supermarkt, zouden ze hun interesse niet kenbaar maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.