Foot: ANP

Tynaarlo wil niet langer opdraaien voor jongeren uit buurgemeenten: zij moeten zorg eigen inwoners betalen

Foot: ANP

Geen zware jeugdzorg voor jongeren als dat niet nodig is. Niet langer opdraaien voor kosten van jongeren uit andere gemeenten. Tynaarlo stelt paal en perk aan de stijgende kosten voor zorg.

Wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) van Financiën wil de almaar stijgende zorgkosten niet als een natuurramp over zijn gemeente heen laten komen, maar de koe bij de hoorns vatten, zo blijkt uit de begroting die hij woensdagavond presenteerde.

Tien jaar nodig om te besparen

„Het is natuurlijk zo dat we te weinig geld hebben gekregen van het Rijk toen de zorgtaken zijn overgeheveld”, licht De Graaf toe. „Het is ook te snel gegaan. In Denemarken hebben ze een soortgelijke operatie uitgevoerd, maar daar hebben ze er wel tien jaar over gedaan om de uitgaven omlaag te brengen.”

Toch vindt De Graaf dat zijn gemeente ook bij de zorg de tering naar de nering zetten. Voor zijn buurgemeenten heeft hij een vervelende boodschap: Tynaarlo betaalt niet langer voor hun inwoners.

Tynaarlo betaalt voor jeugdzorg Noordenveld

De Graaf: „In Zuidlaren zit bijvoorbeeld Het Samenhuis, waar jongeren met tamelijk zware problemen terecht kunnen. Zij komen niet alleen uit onze gemeente, maar ook uit Groningen, Noordenveld of verder weg. Maar omdat ze verhuizen naar onze gemeente en hier dus staan ingeschreven, betalen wij de zorg. Dat loopt op tot wel 1 miljoen euro per jaar. Gelukkig komt er nu een wetswijziging, waardoor de gemeente waar de jongeren eigenlijk vandaan komen betaalt.”

Hoe meer geld, hoe beter, dat geldt lang niet altijd in de jeugdzorg, realiseert De Graaf zich. Het is beter opvoedingsproblemen in de kiem te smoren dan later dure hulp in te huren. Hij is dan ook zeer tevreden over de pedagogen die sinds kort als praktijkondersteuners bij huisartsen werken. Daar kunnen ouders gemakkelijk terecht als ze opvoedingsproblemen hebben. Het is al dikwijls gebleken dat problemen eenvoudig opgelost konden worden, zegt De Graaf. „Zo besparen we dus ook geld.”

Wie betaalt, bepaalt?

Verder wil De Graaf efficiënter zorg inkopen. „Wie betaalt, bepaalt zeg ik altijd, maar het is lastig dat dit niet geldt bij de zorg. Andere instanties doen diagnoses. We hopen echter toch tot afspraken te komen om goedkoper te werken, zonder kwaliteitsverlies.” De Graaf wil verder kritisch kijken naar huishoudelijke hulp die de gemeente betaalt. „Is het echt nodig om wekelijks kamers schoon te maken asl daar niemand komt?”

Met al dit soort maatregelen hoopt De Graaf in 2021 800.000 euro te besparen, in 2022 nog eens 1 miljoen euro. Daarnaast moeten de inwoners van Tynaarlo een veer laten. De onroerende zaakbelasting stijgt met 5 procent. Komend jaar moet Tynaarlo nog 136.000 euro uit de reserves halen, maar ijs en weder dienende verwacht De Graaf daar in 2022 weer 246.000 euro aan te kunnen toevoegen.

menu