U mag weer kiezen: Drents politicus van het jaar

Voor de vijfde keer organiseren RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden de verkiezing van de Drentse politicus van het jaar. Vanaf vandaag kunt u stemmen.

,,Waarom we dit doen? Omdat het goed is dat de Drentse politiek even in de schijnwerpers wordt gezet’’, vertelt Ed van Tellingen, juryvoorzitter namens Dagblad van het Noorden. ,,Ondanks de kritiek die we vaak hebben op politici zijn ze natuurlijk wel nodig om onze democratie een beetje inhoud te geven. Ja, we zijn doorgaans erg kritisch en dat moet ook. Maar we moeten ook blij zijn dat er mensen zijn die zich in willen zetten om de democratie handen en voeten te geven. En de vergoeding die ze daar voor krijgen houdt niet altijd over. In relatie tot wat ze doen is het maar bescheiden, maar goed, dat verhaal is bekend.’’

Naast Van Tellingen zitten DvhN-verslaggevers Henk Wollerich en Gert Meijer in de jury evenals Margriet Benak, Serge Vinkenvleugel en Steven Stegen van RTV Drenthe.

Stevige onderbouwing

Maar de lezers, luisteraars en kijkers van beide media mogen het voorwerk doen. Alle Drentse bewindslieden, Eerste en Tweede Kamerleden, Statenleden, gedeputeerden, wethouders en raadsleden kunnen worden genomineerd via de website drentspoliticusvanhetjaar.nl. ,,Het is wel belangrijk dat daar een stevige onderbouwing bij zit’’, zegt Van Tellingen.

Publieksprijs

De jury maakt op basis van de door het publiek aangedragen namen een lijst met drie genomineerden voor de prijs Drents politicus van het jaar en drie genomineerden voor de prijs Drents politiek talent. Nieuw dit jaar is een extra prijs, een publieksverkiezing. Uit de in totaal zes genomineerden mag het publiek een favoriet kiezen.

Nomineren kan tot 11 november, 12 uur 's middags. Een week later worden de genomineerden bekend gemaakt. Vanaf dat moment, tot woensdag 7 decemeber, kan worden gestemd voor de publieksprijs. Op vrijdag 9 december 2016 worden alle winnaars bekend gemaakt. Kandidaten moeten actieve Drentse politici zijn. De prijs? ,,Een glimmende beker, een handdruk van de voorzitter en eeuwige roem.’’

Eerdere winnaars

In 2012 won Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) de eerste verkiezing. Raadslid Niek Wind van Gemeentebelangen in Borger-Odoorn was het eerste talent. De Hoogeveense CDA-wethouder Anno Wietze Hiemstra was in 2013 Drents politicus van het jaar, CDA-Statenlid Bas van der Ven werd politiek talent. In 2014 werd toenmalig PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk gekozen tot Drents policus, Asser raadslid Roals Leemrijse (VVD) werd politiek talent. Vorig jaar wonnen Asser D66-wethouder Maurice Hoogeveen (politicus) en CDA-Statenlid Riëtte Wollerich (talent).

Stemmen? Dat kan hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.