Uitbater Landclub Ruinen heeft het helemaal gehad met procederende buren: 'Als het zo doorgaat dan haal ik alle bomen en struiken weg en zet ik alleen stacaravans op de lege velden neer'

Foto: Pixabay

De gemeente De Wolden ontkomt er niet aan om camping Landclub Ruinen aan de Oude Benderseweg een zwaardere dwangsom op te leggen, zo bleek woensdag bij de Raad van State.

Daar stelde rechter en staatsraad Erik van Heijningen tijdens de rechtszitting in Den Haag al vast dat De Wolden eerder twee halve handhavingsbesluiten heeft genomen, wat de gemeentewoordvoerster uiteindelijk ook erkende. En dat is niet in overeenstemming met de landelijke wet- en regelgeving. Immers, vorig jaar januari dwong de Raad van State De Wolden al om een dwangsom aan campinguitbater Brekelmans op te leggen. Dat deed de gemeente uiteindelijk in de zomer van 2020, maar niet van harte, zo bleek tijdens de zitting.

Uitbater Brekelmans kreeg van De Wolden een jaar lang de tijd om een paar parkeerstroken en een weg te verwijderen. Die liggen in een groenbestemming en dat mag niet. Buurfamilie Vriend vond de dwangsom veel te slap. Die stapte opnieuw naar de Raad van State. Volgens de raadsman van Vriend is een zogenoemde begunstigingstermijn van een jaar veel te lang om een paar klinkers te verwijderen. Bovendien vindt hij het maximale dwangsombedrag vvan 5.000 euro veel te laag. Brekelmans zou dan beter af zijn door de dwangsom te betalen dan de weg en parkeerstroken weg te halen, zo redeneerde de raadsman van de buren.

Vele conflicten

Staatsraad Van Heijningen wilde weten waarom de gemeente zo talmt met de handhaving. Volgens de gemeentewoordvoerster is deze dwangsom slechts één van de vele conflicten tussen de camping en omwonenden.

‘Wij willen een goede oplossing voor alle partijen. We hebben de camping een jaar de tijd gegeven, omdat we bezig zijn met een nieuw bestemmingsplan en landschappelijk inpassingsplan voor de camping. Die zijn bijna klaar en kunnen voor afloop van de begunstigingstermijn in mei ter inzage worden gelegd. En dan hoeven de weg en parkeerstroken niet weg,’ aldus de zegsvrouw van De Wolden.

Campinguitbater Brekelmans bevestigde dat en tekende ook aan dat hij het helemaal gehad heeft met de buren, ’talloze keren heb ik aangeboden om er in overleg uit te komen. Maar het enige dat Vriend doet is juridische procedures voeren. Ik heb het echt helemaal gehad. Als het zo doorgaat dan richt ik de camping weer in zoals het oude bestemmingsplan voorschrijft. Dan haal ik alle bomen en struiken weg en zet ik alleen stacaravans op de lege velden neer. Ik denk dat Vriend daar niet op wil uitkijken.’ Uitspraak binnen enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe