Uitbreiding Land van Bartje in Ees nog geen gelopen race

Vakantiepark Het Land van Bartje wil uitbreiden met onder meer een terrein voor dagrecreatie en maximaal veertig recreatiewoningen. De gemeenteraad van Borger-Odoorn is nog niet overtuigd.

De uitbreiding komt op twee stukken grond van in totaal zo’n 12 hectare, die het park zes jaar geleden kocht. Het gaat om akkerland en bos ten zuiden en noorden van het park.

Destijds liet het parkmanagement weten dat de aankoop was gedaan om meer natuur in bezit te krijgen en dat er geen bungalows bij zouden komen. Volgens woordvoerster Jeannette ten Kate van Landal Green Parks zijn de ideeën in de tussentijd veranderd.

Fietsen en paarden

,,Voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering willen we de mogelijkheid hebben om bij te bouwen. Hoe we het precies gaan invullen, weten we nog niet. Voor het activiteitenterrein denken we aan de thema’s fietsen en paarden.’’

Op dit terrein moet een multifunctioneel centrum verrijzen met horeca, waar ook dagjesmensen welkom zijn. De gemeenteraad van Borger-Odoorn toonde zich woensdagavond kritisch over dit deel van het bestemmingsplan.

Overlast van extra verkeer

Zeventien omwonenden hebben een zogeheten zienswijze ingediend. Zij vrezen onder meer overlast van extra verkeer.

Bovendien is het activiteitencentrum gepland aan de zuidkant van het park, op een stuk grond dat grenst aan achtertuinen. De omwonenden hekelen de aantasting van het landschap en het uitzicht dat zij nu hebben.

‘Stank van urinerende paarden’

Ook vinden zij de omvang van de geplande bebouwing te fors. Aanvankelijk zou het multifunctionele centrum veertien meter hoog worden. Dat is inmiddels aangepast naar elf. Meer paarden op deze plek zien sommige aanwonenden ook niet zitten. ,,Nu al vluchten wij bij mooi weer soms naar binnen, vanwege de stank van urinerende paarden’’, aldus een omwonende.

Heikel punt blijkt bovendien het zandpad dat naar dit perceel leidt. De recreanten worden geacht hier niet over te rijden en hun bolide elders te stallen.

‘Bij nat weer wordt zandpad onbegaanbaar’

,,Maar leveranciers van de horeca moeten er wel over. En wat te denken van de hulpdiensten? Maar bij nat weer wordt de weg onbegaanbaar’’, zei Ankie Huijing van het CDA. Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn: ,,We zijn naïef als we ontwikkelingen mogelijk maken waarvan we weten dat die problemen gaan opleveren.’’

Het Land van Bartje telt op dit moment driehonderd recreatiewoningen en honderd stacaravans, die op termijn worden vervangen door huisjes. Verder zijn er voorzieningen zoals een zwembad en ponyranch. Vanwege de vergrijzing wil Het Land van Bartje zich niet alleen meer richten op gezinnen met jonge kinderen, maar ook op ouderen.

De gemeenteraad neemt waarschijnlijk over twee weken een besluit over het bestemmingsplan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.