De langverwachte uitbreiding van het Gevangenismuseum in Veenhuizen komt in zicht. Directeur Peter Sluiter hoopt dat de schop einde van het jaar de grond in kan.

De plannen voor uitbreiding van het museum, dat al jaren meer dan 100.000 bezoekers op jaarbasis ontvangt, zijn al jaren oud. Ook de financiering is al een tijd rond. Herziening van de plannen, uitgebreid bodemonderzoek en de coronacrisis zorgden voor vertraging.

‘We willen heel graag’

Sluiter denkt dat het einde van het jaar beginnen reëel is. ,,We willen het echt heel graag. Maar we zijn wel afhankelijk van andere partijen. De gemeente Noordenveld moet een bouwvergunning afgeven en omdat we bouwen aan een rijksmonument moet de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wat van de plannen vinden. Een andere partij is het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het pand”, zegt directeur van het Gevangenismuseum Peter Sluiter.

Sluiter hoopt het komende half jaar een akkoord te krijgen voor zijn plannen, om na de zomer ‘echt iets te kunnen doen’. Mogelijk complicerende factor is ook nog de verkoop van Veenhuizen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de ruim tachtig monumentale panden tellende voormalige kolonie in de etalage gezet. Binnenkort wordt duidelijk wie de nieuwe eigenaar is van Veenhuizen, dat ook nog eens in de race is om te worden opgenomen op de Unescolijst voor Werelderfgoed.

Bouwhistorisch onderzoek

De provincie Drenthe vroeg mede om die reden om een bouwhistorisch onderzoek. Dat is afgerond en vormt een soort onderlegger voor de uitbreidingsplannen. ,,We kunnen ermee laten zien dat wat we willen een logische voortzetting is van de bouwgeschiedenis sinds 1823”, zegt Sluiter. Het is de bedoeling om het van oorsprong carrévormige gebouw in de loop van vijftig jaar helemaal terug te brengen naar oorspronkelijke staat.

Bij het gevangenismuseum zijn ze er in elk geval meer dan klaar voor. Van de gedwongen sluiting door de coronacrisis is gebruik gemaakt om alvast voor te sorteren op de uitbreiding. Zo zijn duizenden collectiestukken verhuisd naar nieuw ingerichte depotruimtes. Het eerste deel van de plannen bestaat uit het aanbouwen van een gedeelte van de missende vleugel. ,,Er komt een doorlopende route door het gebouw heen. Dat betekent ook dat we de kantoren moeten verplaatsen”, zegt Sluiter.

Coronacrisis dwarsboomt plannen niet

Door de coronacrisis moest het museum het afgelopen jaar vier maanden dicht. In 2019 ontving het museum meer dan 115.000 bezoekers. Nu was dat 65 procent. ,,We kunnen verder omdat we nu ook scherp hebben hoe we uit het coronajaar komen”, zegt Sluiter. ,,We eindigen wel in de rode cijfers, maar het is niet rampzalig. Het hoeft onze plannen niet in de weg te staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe