Uitslag AD-koffietest ‘klap in het gezicht’

Nicole Koopmans van het Asser Caffé Pranzo is verbijsterd over de keiharde beoordeling van de koffietesters van het Algemeen Dagblad. Henk Berghuis, de eigenaar van dinercafé De Cerck in Beilen, noemde de uitslag eerder al ‘kwetsend en onterecht’. Als ludieke reactie krijgen AD-lezers in De Cerck zaterdag een gratis kop koffie aangeboden.

De uitslag van de koffietest staat zaterdag in het AD. Volgens Koopmans is Berghuis’ onvrede over de pijnlijke conclusies erg herkenbaar. De kritieken van de experts zijn niet mals. De „licht metalige bijsmaak” van de koffie zou duiden op achterstallig schoonmaakwerk.

Bij de cappuccino zowaar een compliment: het personeel is ‘aller-charmantst’ en om vrolijk van te worden, maar „van de cappuccino lukt dat niet”. Bij de espresso is het volgens het AD „in feite einde oefening”. Het eindoordeel is de genadeklap: „Soms ontmoet je ondernemers die je vanuit een goed hart wakker zou willen schudden uit het bedrijfsblindheid. Maar ja, we heten niet allemaal Herman den Blijker.” Caffé Pranzo eindigt in de test op plek 89 van de 140.

Koopmans noemt de beoordeling een klap in het gezicht. „We zijn elke dag met onze koffie bezig, over het algemeen is iedereen lovend. Dat ze onze koffie niet lekker vinden is prima, maar ze denken na één bezoek al te weten hoe ons bedrijf werkt. We zijn elke dag twaalf uur lang aan het buffelen en dan is de conclusie eigenlijk ‘hou er maar mee op’. Zo’n trap na is lastig.”

‘Slap bruin water’

De koffie van dinercafé De Cerck wordt door het AD omschreven als ‘slap bruin water’. De cappuccino is ‘ondrinkbaar’ door de ‘cacao-terreur’ en de espresso ‘verdient de naam niet’.

Eigenaar Henk Berghuis is vooral kwaad over de manier waarop dat oordeel is beschreven. Beilenaren hadden de koffietesters juist naar De Cerck verwezen vanwege de prima koffie, maar dat oordeel deelden de twee testpanels volgens Berghuis niet. „Ze mogen best mijn koffie niet lekker vinden, maar het lijkt wel of wat lekkere kreten in de krant belangrijker zijn dan een eerlijk oordeel. Ik heb nooit klachten gekregen.” Het café eindigt in de koffietest op plek 127 van de 140.

De koffiezaak reageert ludiek: bezoekers die zaterdag bij De Cerck het AD lezen krijgen een gratis kop koffie. Normaliter blijft de krant vaak ongelezen op de stamtafel liggen, aldus de directie van het café. „Om hier iets aan te doen krijgt iedereen die zaterdag 22 oktober 2016 het Algemeen Dagblad leest een gratis kop koffie aangeboden. Wordt het AD toch nog eens gelezen.”

Extra vaak schoonmaken

Effect heeft de keiharde beoordeling wel. Berghuis kijkt nog eens kritisch kijkt naar de manier waarop zijn koffie wordt geserveerd. „We gaan wel even op cursus.” Koopmans heeft na de brief met de uitslag meteen het onderhoudsbedrijf gebeld over de ‘metalige bijsmaak’. Daar hoorden ze dat hun machine juist erg goed wordt onderhouden. Toch maken ze de machine bij Caffé Pranzo nu extra vaak schoon.

Koopmans vroeg de koffie-experts nog om advies, maar kreeg nul op het rekest. „Ze hadden de verkeerde soort koffie vermeld. Dus ik had ze daar positief over gemaild. Ik heb ze bedankt dat ze langs waren gekomen, en ook gevraagd wat we aan de metalige smaak kunnen doen. Uiteindelijk kreeg ik alleen een kort mailtje terug dat de koffiesoort is aangepast. Dat was alles.”

De Groninger koffieschenkerij Black&Bloom heeft de AD-testers al eens geweigerd. Zo ver wil Berghuis niet gaan. Koopmans wel. „Ze mogen hier best koffie komen drinken, maar aan de test willen we niet meer meedoen. Wat zij doen is geen nette journalistiek meer, het is leedvermaak.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.