Uitspraak in rechtszaak over onderzoek treinkaping De Punt

De rechtbank doet vandaag uitspraak in de zaak die door de nabestaanden van de Molukse treinkapers tegen de Staat is aangespannen.

Volgens de nabestaanden zijn zeker drie kapers moedwillig geëxecuteerd. In de dagvaarding staat dat de drie kapers reeds zodanig getroffen waren door het vuurgeweld dat zij aangehouden hadden kunnen worden. De nabestaanden willen een schadevergoeding van de staat.

Vandaag doet de rechtbank uitspraak over een verder onderzoek komt naar de beëindiging van de treinkaping.

De nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt in 1977 willen vooral één ding bereiken met de rechtszaak die zij hebben aangespannen: te weten komen wat er precies is gebeurd.

De drie marinecommandanten die in 1977 de Molukse treinkaping bij De Punt beëindigden, vinden de kritiek die de afgelopen jaren ontstond over hun werkwijze walgelijk. De mariniers zeggen volgens de regels te hebben gehandeld.

Treinkaping 1977

In 1977 kaapten Molukse jongeren de intercity Assen-Groningen. Na verschillende vruchteloze onderhandelingspogingen eindigde de kaping na drie weken met een grote bevrijdingsactie. Daarbij kwamen zes kapers en twee onschuldige treinreizigers om het leven.

De gijzelingen vonden plaats tegen de achtergrond van ontevredenheid en radicalisering onder Molukse jongeren. Een deel voelde zich miskend, streefde naar een eigen Zuid-Molukse staat en eiste dat Nederland zich meer voor dat ideaal zou inzetten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.