Het is een raadsel hoe een 27-jarige automobiliste uit Groningen in 2018 op de N34 bij Annen op de verkeerde weghelft terecht kwam en een frontale botsing veroorzaakte. De jonge moeder, die met twee jonge kinderen in de auto zat, raakte destijds zwaargewond en stond dinsdag voor de rechter. Ook de bestuurder en de bijrijder in de auto waarmee zij in botsing kwam, raakten zeer ernstig gewond.

De bestuurder van de andere auto had zijn halswervel gebroken. De officier van justitie zei dinsdag op een zitting in de rechtbank in Assen dat het niet gelukt was om contact te krijgen met het echtpaar dat in München zou wonen.

De Groningse, die als verdachte van het veroorzaken van een ongeval voor de rechtbank zat, had de man in januari 2019 nog wel gesproken om haar excuses aan te bieden.

Wel of geen dwarslaesie?

Zij vertelde dat de man en de vrouw met hulp thuis waren. ,,De vrouw was redelijk hersteld. Ik had een goed gesprek met de man, bij wie eerst werd gedacht dat hij een dwarslaesie had, maar dat leek toch niet het geval. Hij had nog wel verminderd gevoel in handen en voeten.”

Van de toedracht van het ongeval kan de vrouw uit Groningen zich niets herinneren. Het gebeurde op 25 mei 2018, bijna drie jaar geleden dus. Zij had die dag de auto van haar moeder geleend om met haar kinderen (een half jaar en 2,5 jaar) naar attractiepark Drouwenerzand te gaan. Het jongste kind zat voorin in een kinderzitje, de peuter achterin.

Geen verklaring voor rijgedrag

Een vrachtwagenchauffeur die achter haar reed, heeft verklaard dat haar auto plotseling naar de linker weghelft ging. Zij zou een auto met een caravan hebben geraakt, maar bleef volgens de chauffeur gewoon op de verkeerde weghelft doorrijden tot zij in botsing kwam met de auto van het echtpaar. Ook twee andere weggebruikers die het ongeval zagen gebeuren, hebben een soortgelijke verklaring afgelegd.

,,Als andere mensen dat hebben gezien, dan zal het zo zijn. Ik kan niet zeggen: ‘ik heb dit gedaan of niet gedaan’. Ik kan me niks herinneren.” Uit onderzoek bleek dat de vrouw geen drugs, medicijnen of alcohol had gebruikt. Ze was ook niet bezig met haar telefoon. Verder had haar auto geen technische mankementen en zijzelf had voor het ongeval ook geen medische problemen.

Werkstraf geëist

Volgens de officier van justitie heeft het ongeval ook voor de verdachte veel impact gehad. Ze had veel letsel. De officier concludeert op basis van het dossier dat zij is afgeweken van de voor haar bestemde weghelft. ,,Dat is aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Door haar schuld is een ongeval gebeurd, maar ze deed het niet met opzet. Het is alleen niet terug te draaien.”

Bij de strafeis weegt de officier mee dat ook zij zwaargewond was en dat zij haar excuses heeft aangeboden aan de slachtoffers. ,,Ik houd ook rekening met het tijdsverloop. Ik vind rijontzegging niet meer aan de orde.” De officier eiste een werkstraf van 80 uur.

Advocaat Niek Heidanus vindt dat niet uitgesloten kan worden dat het ongeval mogelijk is gebeurd door het gedrag van een andere weggebruiker. Hij vroeg om vrijspraak.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe