Univé gaat in ouderenzorg

Univé is vanaf maandag niet langer alleen de verzekeraar van auto’s en inboedels. Het begint op die dag in drie plaatsen in het land een proef met een zogeheten ouderencoach.

Die ouderencoach gaat 65-plussers zonder een zorgindicatie helpen bij allerlei zaken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Dat kan variëren van het inregelen van een noodknop tot het organiseren van een klusjes- of tuinman. De proef in Emmen en de Noord-Hollandse plaatsen Hoorn en Bovenkarspel gaat een half jaar duren en zo tegen het einde van dit jaar weet Univé of het ermee doorgaat.

Nieuw

Volgens Angelique Holtman (49), zorgmanager op het hoofdkantoor van Univé in Zwolle, speelt de verzekeraar met het initiatief in op een groeiende behoefte van ouderen om langer thuis te blijven wonen, maar ondertussen niet alles zelf te kunnen regelen. En ook de kinderen zijn dan niet altijd in de buurt. ,,Best eng, want voor iedereen bij ons is dit nieuw’’, zegt ze erover. ,,We hebben veel mensen binnen de organisatie moeten overtuigen om dit door te zetten.’’ Dat gebeurt mede na gesprekken met potentiële kandidaten voor de zorg en organisaties als Lekker Leven en de VHD, die voor de hulp worden ingeschakeld.

Ook de steden, waar de proef wordt gehouden, zijn niet toevallig gekozen. In Noord-Holland was Univé vanouds sterk als zorgverzekeraar. ,,En in Emmen hebben we een enorm klantenbestand, waaronder veel ouderen’’, zegt Holtman. Alle aanmelders krijgen een check om de behoeftes te peilen. Vooraf is al een beetje uitgezocht wat de mogelijkheden zijn. En zo vielen ook zaken af. Staats: ,,We dachten dat mensen het leuk zouden vinden om gezamenlijk boodschappen te doen, te koken en te eten. Maar daar was helemaal geen behoefte aan.’’

Ouderencoach

Ouderencoach in Emmen wordt de 46-jarige Daniëlle Staats, in het dagelijks leven al mantelzorgadviseur bij Univé in Emmen. Staats erkent dat andere instanties als thuiszorginstelling Icare iets vergelijkbaars doen, maar vaak gaat het dan om mensen met een indicatie. ,,Bovendien is onze aanpak persoonlijker. We bellen onze klanten zelf of we ze ergens mee kunnen helpen en als er een vraag is, nemen we alle regelwerk uit handen.’’ Vier keer per jaar wil Univé ook iets organiseren voor de deelnemers. Dat kan variëren van een valtraining tot informatie over belastingvrije schenkingen.

Holtman en Staats geven toe dat het plan het gevolg is van het feit dat de overheid steeds minder zorgtaken uitvoert, met als gevolg dat allerhande zorg- men hulporganisaties als paddenstoelen uit de grond schieten. Gratis doet Univé de ouderenzorg uiteraard niet. 65-plussers maar ook hun kinderen kunnen een abonnement nemen voor een tientje per maand. Daarbovenop komen de kosten van de gevraagde voorziening. Univé hoopt dat zo’n vijftig mensen in Emmen zich aansluiten bij de nieuwe zorg. In dat geval is de proef geslaagd en krijgt de zorg een vaste vorm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.