Update: ‘3 jaar cel voor aanrichten financieel slagveld'

Tegen de van omvangrijke oplichting verdachte financieel adviseur Edwin R. (45) is dinsdag 3 jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie acht hem schuldig aan verduistering en valsheid in geschrifte. R. heeft volgens de officier van justitie een groep klanten uit vooral Nieuw-Amsterdam, Borger, Emmen en Nieuw-Buinen voor ongeveer 600.000 euro opgelicht.

De officier wil dat hij naast de celstraf een beroepsverbod van vijf jaar krijgt opgelegd. De oud-inwoner van Nieuw-Amsterdam wordt dan verboden om te werken in de financiële sector.

22 gedupeerden hebben aangifte gedaan. Volgens de officier van justitie is in 19 gevallen voldoende bewijs dat sprake is van oplichting. Hij werkte jarenlang als zelfstandig adviseur voor zijn eigen assurantiekantoor zonder daarvoor een vergunning te hebben. De officier: ,,Van een bedrijf was nooit sprake, heeft de curator vastgesteld na zijn faillissement. Er was geen enkele administratie. Het was een zandkasteel. ,Je kunt spreken van een financieel slagveld. Het is pure misleiding. Mensen zijn door hem aan de bedelstaf geraakt. Hij heeft er zelf goed van geleefd.”

R. regelde voor veel gedupeerden een lening of een extra hypotheek , soms zonder dat ze het zelf wisten. De adviseur zou werkgeversverklaringen en handtekeningen hebben vervalst om leningen te krijgen. Al het geld is verdwenen. Al in 2008 kwam R. in de problemen, omdat verontruste klanten aan de bel trokken. Toch wist hij nog jarenlang grote geldbedragen van nieuwe klanten los te peuteren. ,,Het gat dat u voor zichzelf heeft gegraven werd dieper en dieper'', stelde de rechter gisteren vast. R. houdt vol dat hij het gevoel had winst te gaan maken. ,,Een onzingevoel'', aldus de rechter.

Bij de behandeling van de strafzaak maandag en dinsdag waren veel woedende en verdrietige gedupeerden. R. zou voor zijn oplichtingspraktijken ook de bankrekening van zijn bejaarde moeder hebben gebruikt. Grote geldbedragen van klanten, die dachten te gaan sparen of beleggen via de financieel adviseur, kwamen op haar rekening. R. had die onder zijn beheer. De vrouw kreeg veel schuldeisers achter zich aan. Zij is vorig jaar overleden.

Sparen en investeren

R. had bedrijven onder de naam Robegro en Makelaardij en Hypotheek Infopunt Borger. Hij wist mensen over te halen om vele tienduizenden euro's tot 100.000 euro te investeren in een spaarproduct of investeringsproject. Slechts zelden kwam hier iets van op papier. Het geld ging naar zijn rekening en is verdwenen. ,,R. zocht ook bewust naar kwetsbare personen, eenzame mensen met schulden of vrouwen die net weduwe waren geworden”, vertelde een man wiens moeder voor tienduizenden euro's is opgelicht. ,,Hij komt heel joviaal over, maar het is een grote fantast.”

Al in 2008 kwam R. in de problemen, omdat klanten aan de bel trokken. Toch wist hij nog jarenlang grote geldbedragen van nieuwe klanten los te peuteren. Het gat dat u voor zichzelf heeft gegraven werd dieper en dieper'', stelde de rechter gisteren vast. R. houdt vol dat hij het gevoel had winst te gaan maken. ,,Een onzingevoel'', aldus de rechter.

Advocaat Joris Kroezen stelt dat zijn cliënt weldegelijk reële kansen zag om een bloeiende onderneming op te bouwen. Hij zou als financieel adviseur tot tien jaar geleden een riant inkomen hebben had. ,,Hij heeft me verteld dat hij een succesvolle carrière had. Hij was goed in zijn werk. Alleen al met provisie verdiende hij 100.000 euro per jaar.” Juist daarom is R. volgens de advocaat een eigen bedrijf begonnen. Door de economische crisis is dat niet gelopen, zoals hij wilde.

Overigens geeft de verdachte een deel van de feiten wel toe. R. ontkent dat hij werkgeversverklaringen heeft vervalst of handtekeningen van klanten heeft vervalst om leningen te krijgen. De officier van justitie noemt dat ongeloofwaardig gezien de hoeveelheid aangiftes en de verhalen van gedupeerden. ,,Uit het onderzoek is gebleken dat verdachte het geld dat hij ontving van de benadeelden, gespendeerd heeft aan privé-uitgaven.” Er is volgens de officier bij deze verdachte geen sprake van onkundig ondernemerschap of economische tegenslag, maar gaat het om pure zelfverrijking. ,,Hij heeft de mensen doelbewust geld afhandig gemaakt om er zelf beter van te worden.”

Het OM komt tot de eis van drie jaar omdat de verdachte met zijn handelswijze langdurig en doelbewust mensen heeft opgelicht. ,,Hij heeft hiermee het vertrouwen van vele voor hem bekende en kwetsbare personen geschaad. Velen zullen er jarenlang over doen om hun schulden af te lossen.'' Advocaat Kroezen vindt de strafeis te hoog, omdat R. geen strafblad heeft en zich al een paar jaar netjes gedraagt.

Op vragen van de rechtbank hoe het nu met hem gaat, vertelde R. al een tijdje in Enschede te wonen. ,,Ik werk op de afdeling planning en coördinatie van een beveiligingsbedrijf.'' Volgens R. is zijn leven kapot gemaakt doordat slachtoffers naar Tros Opgelicht zijn gestapt. ,,Dat was drie jaar geleden. Mijn hele wereld stortte in.” In zijn laatste woord zei R.: ,,Ik ben er niet trots op dat ik hier zit. Het had niet mogen gebeuren.”

Uitspraak: 7 juli.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.