Update: ‘Moordende ex-militair slikte omstreden medicijn'

Admilson R. (30) uit Hoogeveen heeft voor en tijdens missies in Afghanistan het omstreden middel Lariam geslikt.

Admilson R. (30) uit Hoogeveen heeft voor en tijdens missies in Afghanistan het omstreden middel Lariam geslikt.

Dat zegt zijn advocaat Noortje Lut. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat het middel tegen malaria psychoses kan opwekken als militairen er na hun missie mee stoppen. Defensie wil daarom dat het niet meer wordt voorgeschreven.

Extra onderzoek
De advocaat van de Hoogevener heeft de rechtbank vrijdag gevraagd om extra onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het gebruik van Lariam op het gedrag van de ex-militair. Admilson wordt ervan verdacht dat hij samen met zijn broer Marcos (29) in november 2012 Berend Smit in Dwingeloo en in juli 2013 het echtpaar Veenendaal in Exloo heeft vermoord.

De broers zijn maart vorig jaar opgepakt. Ze hebben de moorden bekend. De oudste van de twee zou het brein zijn achter de gewelddadige misdrijven. Zijn advocaat zegt dat het niet de vraag is of hij de moorden heeft gepleegd, maar waarom. ,,Hoe kan het dat een normaal functionerende man tot dit soort daden is gekomen? We moeten alles doen om hier antwoord op te krijgen.”

Geen tbs
De rechtbank heeft aan een psychiater en een psycholoog gevraagd om te oordelen of dit medicijngebruik van invloed kan zijn geweest op zijn geestesgesteldheid ten tijde van de gepleegde misdrijven. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben geconcludeerd dat Admilson R. volledig toerekeningsvatbaar is en zijn broer in lichte mate ontoerekeningsvatbaar. Geadviseerd is om de mannen geen tbs op te leggen. De broers zijn op verzoek van advocaten nogmaals psychisch onderzocht en geobserveerd. De uitkomst hiervan is nog niet bekend gemaakt.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Admilson en Marcos R. is gepland op 13, 14 en 15 oktober en op 26 en 27 oktober. De laatste twee dagen zijn bedoeld voor het requisitoir en de pleidooien. Opvallend is dat veel tijd zit tussen de eerste en de laatste zittingsdag. Dat is volgens de rechtbank in Assen vooral zo gepland om Openbaar Ministerie en verdediging gelegenheid te geven zich goed voor te bereiden.

menu