Update: Griekse vliegmaatschappij moet gedupeerde reizigers Eelde tickets terugbetalen

In mei 2015 landde de eerste vlucht vanuit Corfu op Eelde. Foto: Archief Duncan Wijting

De Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines moet van de rechter de schade van gedupeerde klanten van het failliete Hellas Travel vergoeden. Reizigers hebben recht op teruggave van het geld dat zij betaalden voor een nooit uitgevoerde vlucht van Eelde naar Corfu en terug.

Dat staat in uitspraken die de kantonrechter in Assen heeft gedaan in meerdere rechtszaken die namens gedupeerden door claimbureau EUclaim zijn aangespannen tegen de luchtvaartmaatschappij. De rechter heeft bepaald dat Aegean Airlines de tickets moet terugbetalen. Passagiers die zelf een vervangende vlucht boekten, hebben recht op teruggave van de ticketkosten.

Jurist Marieke Hannink van EUclaim zegt dat er meer rechtszaken in voorbereiding zijn. ,,We zijn nu door de rechter in het gelijk gesteld. Het verweer van Aegean Airlines is door de rechter ongegrond verklaard. Liever treffen we voor alle andere klanten een schikking. Door de uitspraken van de rechter is de kans dat Aegean Airlines akkoord gaat een stuk groter geworden.

Blij dat het geld terug is

Simone van Dellen (38) uit Zwolle is een van de passagiers die geld terugkrijgt voor haar gezin. Aegean Airlines moet haar ongeveer 1500 euro betalen. ,,Ik ben blij dat ik het geld terug krijg. Ik had geboekt voor drie personen, onder wie mijn toen 14-jarige dochter. Een of twee dagen van te voren, kregen we te horen dat Hellas Travel failliet was en dat de vlucht niet doorging. Dat was heel erg balen. Gelukkig hadden we nog een spaarpotje. Ik heb snel een vlucht geboekt via Bremen. We zijn toch nog naar Corfu gegaan. Financieel kon dat bij ons. Maar er zijn ook mensen die noodgedwongen thuis zijn gebleven.”

Reizen van Eelde naar Corfu geannuleerd

Touroperator Hellas Travel is in de zomer van 2015 failliet verklaard. Hellas Travel bood vanaf dat vakantieseizoen vooral vluchten en vakanties aan naar Corfu vanuit Eelde. Aegean Airlines, die de vluchten naar Corfu zou uitvoeren, annuleerde alle reizen omdat touroperator Hellas Travel de luchtvaartmaatschappij niet meer kon betalen. Vrij snel daarna bleek dat de touroperator failliet was verklaard. Gedupeerde Van Dellen zegt dat de man achter het bedrijf een oplichter bleek die al vaker brokken had gemaakt in de reisbranche.

De honderden klanten die nog naar Corfu op reis zouden gaan, konden geen contact meer krijgen met de Hellas Travel. Zij zagen hun vakantie in rook opgaan en waren hun geld kwijt. Veel gedupeerden pikten het niet en hebben zich net als de Zwolse vrouw gemeld bij het juridische bedrijf EUclaim. ,,Op basis van een Europese verordening hebben de reizigers recht op compensatie van Aegaen Airlines”, zegt jurist Marieke Hannink van EUclaim.

Vliegmaatschappij had alternatief moeten bieden

De Griekse luchtvaartmaatschappij wees de schadeclaims van de gedupeerden af. Daarom is EUclaim naar de rechter gestapt. De kantonrechter heeft meerdere zaken van in totaal tien gedupeerden behandeld en onlangs uitspraak gedaan.

Volgens Hannink zijn de zaken door EUclaim gewonnen. ,,De rechter vindt dat Aegean Airlines de reizigers een alternatief had moeten aanbieden. Nu dat niet is gebeurd, hebben zij volgens de rechter recht op teruggave van het volledige bedrag dat zij voor de tickets hebben betaald en vergoeding van eventuele nieuw geboekte vluchten.”

Het gaat om reizigers die een vliegreis hadden geboekt bij Hellas Travel. De rechter wil bij gedupeerden met een pakketreis meer informatie inwinnen, voordat uitspraak wordt gedaan. Wie geld terugkrijgt van Aegean Airlines, moet daarvan 29 procent als onkostenvergoeding aan EUclaim betalen. Het bedrijf werkt op basis van no cure no pay.

menu