Update: Man uit Smilde opgepakt voor heidebrandstichting

Een 69-jarige man uit Smilde is aangehouden op verdenking van brandstichting op vijf heidevelden.

De afgelopen maanden zijn er heidebranden geweest in Drenthe en in Friesland langs de provinciegrens. Onder meer op het Fochteloërveen bij Veenhuizen en het Brunstingerveld tussen Beilen en Smilde.

Deze branden en ook een aantal in de Friese gemeente Ooststellingwerf van maart tot en met mei, worden meegenomen in het nader onderzoek van de politie. Op basis van technische onderzoek en gesprekken met omwonenden van de brandhaarden is de man uit Smilde aangehouden.

De man zit nog vast en de politie verhoort hem verder. Hij wordt vandaag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Die bepaalt of de Smildeger in voorlopige hechtenis wordt gehouden.

Op 13 maart brandde 50 tot 100 hectare natuurgebied af in het Fochteloërveen, op de grens van Friesland en Drenthe. Destijds was er al sprake van dat het vuur is aangestoken. Te meer daar omwonenden op vier plekken in op het natuurgebied rookpluimen omhoog stegen.

Op 21 mei brandde een stuk heide van het Brunstingerveld af. Het ging om een stuk van 300 bij 300 meter op het natuurterrein.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.