Update: Plotseling pakt Admilson iets scherps en begint zichzelf te snijden (+videos)

De van drievoudige moord verdachte ex-militair Admilson R. heeft maandag in de rechtszaal geprobeerd zichzelf met een scherp voorwerp te verwonden.

Hoe het de Hoogevener (33) - ondanks alle extra veiligheidsmaatregelen - is gelukt om een klein scherp voorwerp de zittingszaal in te krijgen, is onduidelijk.

Persraadsheer Leo Wemes van het gerechtshof zegt dat R. maandagmorgen met extra politiebeveiliging van de gevangenis in Vught naar Leeuwarden is overgebracht. Wemes weet niet waar het in de beveiliging fout is gegaan. Hij verwijst door naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Maar de directie van die gevangenis wil geen commentaar geven.

Verdacht van roofmoorden op echtpaar uit Exloo

In Leeuwarden zou maandag het hoger beroep worden voortgezet tegen Admilson R. en zijn jongere broer Marcos (32). De twee mannen uit Hoogeveen worden verdacht van roofmoorden op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo en Berend Smit (55) uit Dwingeloo. Het Openbaar Ministerie heeft eerder levenslang geëist tegen de broers.

Op de zitting werd door zijn advocaat Noortje Lut gezegd dat de directeur van de gevangenis in Vught vooraf vanwege veiligheidsrisico’s had ontraden om de oudste broer naar Leeuwarden te brengen.

Het hof wilde Admilson R. gezien het belang van de zaak toch horen op de openbare zitting. De Hoogevener had in de gevangenis aangegeven dat hij 'een statement' wilde maken, als hij tegen zijn zin naar de zitting zou moeten. En dat statement kwam er.

In handboeien

R. was aanvankelijk ogenschijnlijk rustig. Hij droeg handboeien die vastzaten aan een riem om zijn middel. De ex-militair werd bevraagd over zijn beslissing om van juridische bijstand af te zien. Na enkele vragen van het hof zei R. dat hij toch zijn advocaat wil houden.

Daarna riep hij plotseling: ,,Ik verdien levenslang. Jullie beslissen of ik dat krijg, maar ik bepaal hoe lang.” Hij boog naar voren en probeerde zichzelf met een scherp voorwerp in zijn pols te snijden. Vier gewapende parketpolitiemedewerkers wisten hem met moeite in bedwang te krijgen.

Ministerie van veiligheid en justitie om reactie gevraagd

Maandagmiddag heeft DvhN het ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd om te reageren op het feit dat Admilson R. een wapen heeft mee kunnen smokkelen uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De woordvoerder van het ministerie heeft beloofd om later op de maandag met een reactie te komen. 

'Iets is flink misgegaan'

Advocaat Richard Korver van de nabestaanden van het echtpaar Veenendaal zei na afloop dat de familie geschokt is dat R. een scherp voorwerp heeft mee kunnen smokkelen. ,,Er  is iets flink misgegaan bij de beveiliging. De familieleden vonden het levensgevaarlijk, omdat R. gezien zijn achtergrond in staat is om een vuurwapen van de parketpolitie af te pakken en te schieten.”

De Hoogevener is jaren beroepsmilitair geweest en is twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Na zijn arrestatie in 2014 heeft hij met geweld een uitbraakpoging gedaan. Ook bij het begin van de strafzaak in de rechtbank in Assen eind 2015 heeft hij zich op alle mogelijke manieren verzet.

De afwikkeling van het hoger beroep tegen beide broers is door het hof opnieuw uitgesteld. De nabestaanden van de slachtoffers zijn daar zeer teleurgesteld over. Zij snakken naar het einde van het strafproces. De verwachting is dat het proces begin volgend jaar wordt hervat. Het hof heeft besloten dat Admilson R. niet bij de zitting aanwezig hoeft te zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.