Update: Zoon No Surrender-baas Kuipers opgepakt vanwege aangifte twee slachtoffers in Emmen

De 18-jarige zoon van No Surrender-baas Henk Kuipers zou zich in zijn woonplaats Emmen schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweld en gijzeling. Twee slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er aanwijzingen dat het gaat om een conflict in de drugswereld.

De zoon van Kuipers is drie weken geleden samen met een 20-jarige Emmenaar opgepakt. Tot nu toe was er, behalve de juridische verdenking, niets bekend over de reden van de arrestatie. Een woordvoerster van het OM heeft woensdag meer details gegeven: ,,Op 16 november heeft de politie twee mannen van 18 en 20 jaar uit Emmen aangehouden. Twee slachtoffers hebben die dag aangifte gedaan tegen de verdachten. Zij hebben verklaard dat ze op 25 oktober en 16 november op verschillende momenten tegen hun zin zijn meegenomen naar plekken in Emmen en dat zij daar mishandeld zijn.”

Emmenaar ontkent

Roy van der Wal, de advocaat van de zoon van Kuipers, mocht niets zeggen omdat de Emmenaar in beperkingen zat. Dat is woensdag opgeheven. ,,Mijn cliënt ontkent. Hij werkt mee aan het onderzoek en heeft verklaringen afgelegd. Aanvankelijk heb ik hem geadviseerd om niets te zeggen. Ik wilde eerst de stukken zien. Toen ik die na een paar dagen had, heeft hij volledige openheid van zaken gegeven. Op basis van het dossier weet ik zeker dat zijn verhaal klopt.”

Volgens de advocaat heeft de Emmenaar juist geprobeerd om bij een bedreigende situatie de zaak te sussen. ,,Hij probeerde escalatie te voorkomen en is tussenbeide gekomen.” Van der Wal vertelt verder dat de jonge Kuipers zelf is opgezocht voor een gesprek door de man die verklaard heeft dat hij op de dag van de arrestatie is ontvoerd. Ze zouden elkaar hebben ontmoet in de wijk Angelslo. Het slachtoffer heeft gezegd dat hij daarna mee moest naar een industrieterrein in Emmen.

Gaat om jonge jongen

Dat de 18-jarige man drie weken in beperking is gehouden (een verdachte in de gevangenis mag dan alleen contact hebben met zijn advocaat) zit Van der Wal behoorlijk dwars. ,,Het gaat hier om een hele jonge jongen, een kind nog. Hij ziet er heel groot en stoer uit, maar dat is alleen het uiterlijk. Ik vind dat er te weinig rekening mee wordt gehouden dat hij zo jong is.” De advocaat zegt dat de aanhouding niets te maken heeft met motorclub No Surrender, waar ook de jonge Kuipers lid van is.

Huwelijk afgeblazen

De advocaat is overtuigd dat de man ten onrechte wordt beschuldigd. De jonge verdachte zit zeker nog tot eind van de maand vast. Het OM kan daarna om verlenging van de gevangenhouding vragen of besluiten om de verdachten vrij te laten. Vader Henk Kuipers, de leider van motorclub No Surrender, zou 22 december trouwen. Er was een groot huwelijksfeest gepland. Dat wordt uitgesteld, omdat zijn zoon vastzit. Hij zou getuige zijn. De advocaat gaat niet vragen om de zoon in verband met het huwelijk vrij te laten. ,,Het is nu toch al afgeblazen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu