Urenlange opsluiting vrouw (83) in meterkast in De Krim door overvallers had fataal kunnen aflopen

Politie doet onderzoek na overval. 112 Hardenberg.

De 83-jarige Beppie uit De Krim had door de urenlange opsluiting in een krappe meterkast na een woningoverval kunnen overlijden. Drie mannen uit Hoogeveen, Coevorden en Leeuwarden worden verdacht van de overval en het opsluiten van de hoogbejaarde bewoonster.

Donderdag was in de rechtbank in Zwolle de eerste openbare rechtszitting tegen de drie verdachten: een Coevordenaar (44), een Hoogevener (46) en een 20-jarige man uit Leeuwarden. De officier van justitie zei dat het voor de vrouw fataal had kunnen aflopen. Doordat het slachtoffer vijftien uur lang heeft gestaan in een krappe meterkast, heeft haar lichaam stoffen aangemaakt die dodelijk kunnen zijn.

De verdachten zouden 10 december 2018 vroeg in de avond de woning van de vrouw zijn binnen gedrongen. Ze zouden haar met een taser (stroomstootwapen) in het gezicht hebben gedrukt en haar daarna in de meterkast hebben geduwd.

Hulpeloos achtergelaten

De deur van de kast is volgens de officier op slot gedaan. ,,De verdachten hebben haar hulpeloos achtergelaten.” De vrouw werd de volgende ochtend bevrijd door twee vriendinnen, die zich ongerust maakten, omdat zij niet op volksdansen verscheen. Als zij iets later waren gekomen, had het slachtoffer het mogelijk niet overleefd.

Advocaat Bart van Elst van de 44-jarige verdachte uit Coevorden sprak op de zitting van een uit de hand gelopen overval. Volgens de raadsman ging het er allemaal heel klungelig aan toe. ,,Het was alleen de bedoeling om de zitmaaier te stelen. Mijn cliënt bleef achter in de auto. Hij was de chauffeur en zou ook in de auto blijven. Maar het is totaal anders gelopen buiten zijn schuld.”

Overvaller verwondde zichzelf met taser

De raadsman zegt dat een van de medeverdachten zichzelf per ongeluk met de taser had verwond. De andere verdachte zou vervolgens de bejaarde vrouw in de meterkast hebben gestopt. ,,Mijn cliënt is toen in paniek gebeld door een andere verdachte. Het klopt dat hij daarna ook door de woning is gegaan en gezocht heeft naar waardevolle spullen. Dat de vrouw niet uit de kast kon komen, heeft hij later pas via de media vernomen. Daar was hij niet van op de hoogte.”

Jongste verdachte ontkent

Advocaat Derk Hassink van de jongste verdachte kwam met een totaal ander verhaal. Op zijn verzoek wordt de zaak van zijn cliënt niet gelijktijdig met de andere twee behandeld. Dat gebeurt soms, omdat een verdachte zich geïntimideerd voelt door zijn medeverdachten. Alle drie mannen zitten sinds mei vast. De 20-jarige inwoner van Leeuwarden was de enige die bij de procedurele zitting aanwezig was.

,,Mijn cliënt ontkent ten stelligste dat hij bij de overval betrokken was”, zei advocaat Hassink. ,,Dat doet hij al vanaf het begin.”

Coevordenaar kocht gestolen laptop vrouw De Krim

Volgens de advocaat hoorde zijn cliënt op oudejaarsdag een gesprek in de tuin van een man in Coevorden. In dat gesprek zou zijn gezegd dat alleen Bennie en Evert (de voornamen van de andere verdachten) bij de overval op de vrouw in De Krim betrokken waren. De Coevordenaar had een laptop gekocht die bij de overval buit was gemaakt. De advocaat wil hem als getuige horen over het gesprek in de tuin.

Kat naar buiten laten

De vrouw in De Krim wilde op de avond van de overval rond half acht haar kat naar buiten laten. Toen de vrouw de voordeur opendeed, werd zij overmeesterd door een man met een bivakmuts. De overvallers hebben onder meer een elektrische fiets, een handtas met inhoud, een laptop en een zitmaaier meegenomen.

Na maandenlang onderzoek zijn de drie verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van vrijheidsberoving en een poging tot gekwalificeerde doodslag. Dat is een poging om iemand tot doden om een ander misdrijf te verhullen. De officier van justitie zegt dat de verdachten twee keer in De Krim op voorverkenning zijn geweest, voordat de overval plaatsvond.

Voorverkenning

Alle drie mannen zijn volgens haar vooraf bij de woning geweest. ,,Ze wisten dat het huis afgelegen lag. Ze wisten dat er een oude mevrouw woonde en ze wisten wat er te halen viel.” Volgens de officier was ook afgesproken dat een taser zou worden gebruikt. ,,Ze wisten dus alle drie dat er geweld toegepast zou worden.”

Extra onderzoek risico overlijden

De officier noemt het een wonder dat de bejaarde vrouw de opsluiting heeft overleefd. In opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hoe groot de kans was dat de vrouw door het lange staan in de krappe meterkast zou overlijden.

Op verzoek van de advocaat van de jongste verdachte wordt nog een getuige gehoord. Ook moeten er nog psychische rapportages worden gemaakt.. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is mogelijk op 3 december, maar dat is nog niet zeker. De drie verdachten blijven vastzitten.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe