VAM-berg blijft voorlopig domein van werklui en wandelaars

De wens voor een openbare weg over de VAM-bult in Wijster is niet nieuw, maar na de succesvolle Green Mountain Tour wel weer alom hoorbaar.

Ruim 1400 wielrenners en mountainbikers maakten zaterdag van de gelegenheid gebruik om de afvalbult te beklimmen en via dezelfde weg weer af te dalen. Dat de steile klim naar het hoogste punt van Drenthe (56 meter boven NAP) tot de verbeelding spreekt werd zaterdag al duidelijk op de top, waar de deelnemers hun enthousiasme over de uitdaging én het uitzicht niet onder stoelen of banken staken.

Na afloop van de toertocht klonk zelfs de roep om de aanleg van een openbaar tracé over de VAM-berg, later gevoed door berichten op sociale media en reacties die bij deze krant binnen kwamen.

,,Daar kan ik me wel iets bij voorstellen’’, zegt woordvoerder Léon Dirrix van afvalverwerker Attero. ,,Maar voorlopig maken we alleen voor de profs in de Ronde van Drenthe een uitzondering om over de heuvel te fietsen.’’ Het gaat om de geasfalteerde weg die ook over het Atteroterrein voert.

Volgens hem is veiligheid de belangrijkste overweging. ,,De situatie is nu afgestemd op wandelaars en personen die hier beroepsmatig actief zijn, bijvoorbeeld om de kilometerslange drainagebuizen door te spuiten. Dan rijden ze hier met tractoren of jeeps.’’

Dirrix sluit niet uit dat er in de toekomst alsnog een openbare route komt, zodat ook fietsers er permanent gebruik van kunnen maken. ,,Over een jaar of tien komt de stortplaats onder de provincie te vallen. Die heeft dan het bevoegd gezag.’’

Gedeputeerde Henk Jumelet zag zaterdag met eigen ogen hoe de ruim 1400 fietsers de VAM-berg beklommen. ,,Vanaf de top heb je prachtig uitzicht over een groot deel van Drenthe. Wij juichen het toe dat de weg openbaar wordt. De Green Mountain Tour is een nieuw evenement met potentie en die steunen wij. Maar je zult wel in gesprek moeten met de Attero om de VAM-bult op te mogen rijden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.