VAM-berg open voor fietsers, 'Fantastisch om op het dak van Drenthe te fietsen!'

De VAM-berg van afvalverwerker Attero in Wijster gaat open voor fietsers. Voor de zomer van 2017 wil de provincie Drenthe er een wielren- en ATB-route gerealiseerd hebben. Ook komen er wandelpaden.

Afvalverwerker Attero stelt het terrein beschikbaar, de provincie Drenthe betaalt de routes en zorgt ervoor dat ze veilig worden. Gedeputeerde Brink (VVD): ,,Het is fantastisch om hier op het dak van Drenthe te fietsen. We zijn heel blij dat het gelukt is." Voor het uitvoeren van de plannen gaat de provincie actief op zoek naar inspraak van toekomstige gebruikers. Onder andere via het wielerplatform kunnen fietsliefhebbers kenbaar maken wat ze graag op de VAM-berg gerealiseerd willen zien.

Attero en de provincie hoorden de wens om de VAM-berg in gebruik te nemen al langer. Bovendien verhuist de afvalverwerker zijn stortplaats binnen afzienbare tijd. De vraag wat er dan met de VAM-berg gaat gebeuren klonk steeds vaker. Over wat er moet gebeuren met de toegangswegen, zoals in Drijber, wordt nog overlegd. Brink: ,, Je weet niet hoe druk het wordt maar we verwachten er veel van. Daarom wordt het waarschijnlijk eenrichtingsverkeer."

Grotere wielerrondes naar Drenthe halen is niet het doel van het openstellen van de berg, zegt Brink. ,,Maar het zou heel mooi zijn als hier wedstrijden georganiseerd worden. Laat de gebruikers dat vooral zelf doen."

Tot nu toe was de berg één keer in het jaar open voor De Ronde van Drenthe en onlangs voor de Green Mountain Tour, voor de rest van het jaar was het verboden er te fietsen. Het zou te gevaarlijk zijn.

De VAM-berg is met 56 meter het hoogste punt van Drenthe.

FOTO DVHN/ROSA TIMMER

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.