VNN wil nog voor de kerst met verslaafden naar terrein bij Emmer ziekenhuis

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) wil nog voor de kerst beginnen met de huisvesting en begeleiding van verslaafden op een terrein bij het Emmer ziekenhuis.

Dit bleek woensdagavond tijdens een inloopavond in het nabijgelegen Esdal College. Het gaat om alcohol- en drugsverslaafden die nu nog woonachtig zijn in het pand De Breehof in Nieuw-Amsterdam.

Voor hen gaat VNN de tweede etage huren van het gebouw Kop van Zuid bij het Scheper Ziekenhuis. Procedureel gezien zijn er geen belemmeringen om deze doelgroep daar te huisvesten en te begeleiden. ,,Het past binnen het bestemmingsplan’’, aldus wethouder Robert Kleine (CDA).

‘Geen beeld van wat we precies kunnen verwachten’

VNN had alle registers opengetrokken om buurtbewoners en andere belangstellenden goed te kunnen informeren. Behalve mensen van de eigen organisatie, waren onder meer de gemeente en de politie ruim vertegenwoordigd. Ook waren er ex-cliënten om over hun ervaringen te vertellen.

Meerdere buurtbewoners toonden zich ongerust. ,,We zijn overtuigd van de goede bedoelingen van VNN, maar we hebben geen beeld van wat we precies kunnen verwachten’’, zo liet een van hen weten. Ook vroegen meerdere mensen zich af of het wel zo’n goed idee is dat VNN zich op steenworp afstand van het Esdal College vestigt.

Onder strikte voorwaarden gebruik alcohol en drugs

Op haar nieuwe plek krijgt VNN 25 kamers tot haar beschikking, elk met eigen sanitair. Ook is een deel van de kamers voorzien van een eigen keuken. Dit is in de verouderde Breehof niet het geval. Voordeel van vestiging bij het ziekenhuis is dat andere zorgverleners op korte afstand zitten.

VNN staat onder strikte voorwaarden gebruik van alcohol en drugs toe. ,,In beperkte mate en gebruik alleen ‘s avonds op de eigen kamer. Met iedere cliënt worden daarover afspraken op maat gemaakt, met bijbehorende controles’’, aldus een VNN-woordvoerster. Zij wijst erop dat er 24 uur per dag begeleiding aanwezig is.

Volgens Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord, die ook present was, leidde het verblijf van VNN-cliënten in De Breehof niet tot grote overlast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.