VNO-NCW Noord: investeer in extra rijstroken A28

VNO-NCW Noord en MKB Noord pleiten voor extra rijstroken op de A28 om zo het fileprobleem bij de aansluiting met de N34 te verhelpen.

Binnenkort wordt in Groningen gestart met de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Door van het Julianaplein een ongelijkvloers kruispunt te maken en rechtstreekse aansluitingen met de A28 en A7 aan te leggen, moet de verkeersdoorstroming beter worden. Maar volgens Jan-Willem Lobeek, manager van VNO-NCW Noord en MKB Noord, is de verkeersproblematiek daarmee nog niet opgelost.

Spitsstrook

Lobeek: ,,Veel automobilisten staan op de A28 bij de aansluiting met de N34 al in de file. Uit diverse studies blijkt dat het aantal files blijft toenemen. Dan heeft het weinig zin dat je de doorstroming in de stad op orde hebt, maar dat de mensen daarvoor al langer en vaker vaststaan.’’

Ingenieursbureau AnteaGroup, voorheen Oranjewoud, deed in 2015 in opdracht van provincie Drenthe al onderzoek naar het fileprobleem en concludeerde dat een extra rijbaan of spitsstrook een mogelijke oplossing is voor het fileprobleem. Alleen het Rijk weigerde dat om op de agenda te zetten.

Infrastructuurfonds

Daar moet verandering in komen vindt Lobeek. ,,Een deel van de miljarden euro’s die vrij komen doordat het kabinet onlangs het infrastructuurfonds heeft verlengd, moet worden geïnvesteerd in de A28.’’ Het Rijk stort jaarlijks 5 miljard euro in het fonds dat in eerste instantie tot 2028 liep. Dat geld is al gereserveerd voor onderhoud en projecten, maar doordat het fonds is verlengd tot 2030 komt er miljarden vrij voor investeringen in wegen en spoorwegen.

VNO-NCW Noord en MKB Noord hebben daarom brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. Lobeek: ,,Volgende week vergaderen ze erover en met Prinsjesdag zullen we zien of er extra geld vrijkomt.’’

Verder willen de belangenbehartigers voor ondernemers dat er extra geld gaat naar het elektrisch maken van de spoorverbinding tussen Groningen-Leer en het vergroten van de sluis Kornwerderzand in Friesland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.