VV LEO stelt vandalen ultimatum: ‘We weten in welke hoek we moeten zoeken’

Bij voetbalvereniging LEO in Loon hebben zaterdagmiddag enkele vandalen huisgehouden. Op het terras en zelfs het dak van het clubgebouw zijn vernielingen aangericht.

De club heeft sterke aanwijzingen wie er achter de vernielingen zit. „We weten in ieder geval in welke hoek we het moeten zoeken, ook door oplettendheid van buurtbewoners,” geeft voorzitter Henrian Klok aan. Hij geeft de vandalen tot dinsdagochtend 10.00 uur om zich bij hem te melden. Doen de daders dit niet, volgt er onherroepelijk aangifte.

Vaker last van vandalisme

„Ik hoop echt dat ze zich nog melden”, geeft Klok aan. „We geven ze de kans om het alleen met de verzekeringen af te handelen. Als we aangifte doen komt de politie er bij kijken en krijgen ze een strafblad. Dan ben je nog veel verder van huis.”

De voetbalclub uit Loon heeft wel vaker last van vandalen. De ramen van de dug-outs zijn weleens ingeslagen en het komt ook voor dat jeugd het meubilair bekrast met vreselijke teksten. „Er zitten regelmatig jongeren onder de overkapping te blowen en spulletjes in brand te steken. Het gaat niet om een persoonlijke vete of om mensen die iets tegen LEO hebben. Het is puur vandalisme, iets waar we in de buurt vaker mee te maken hebben. Dat is heel erg jammer.”

Stenen van het dak gegooid

Zo zout als afgelopen zaterdag heeft de voorzitter het nog nooit gegeten. „Er is uit baldadigheid en verveling een ravage op het terrein aangericht. Op het terras zijn de stoelen en tafels verbogen en er is een grote ton met frituurvet omver gegooid.”

De daders zijn zelfs op het dak van het clubgebouw geklommen. Daar hebben ze lege bierblikjes in een ventilatiekoker gestopt en aan de leidingen van de zonneboiler getrokken. „Die liggen waterpas met behulp van stenen en matjes, ook die zijn weggehaald en voor een deel van het dak gegooid.”

‘Camerasysteem kost tweeduizend euro’

Om herhaling te voorkomen gaat de club nadenken over maatregelen. „Daarover zijn we in conclaaf met de gemeente. Camera’s zouden goed kunnen werken, maar een nieuw systeem kost zo weer tweeduizend euro. We hebben natuurlijk al een hek om ons terrein, maar daar kun je overheen klimmen.”

Hoeveel de schade van de vernielingen is wordt op dit moment nog onderzocht. „Er komt een specialistisch bedrijf kijken wat er aan de enorme frituurvetvlek op de betegeling te doen is. En hoe erg de schade is aan de leidingen van de boiler weet ik nu ook nog niet exact. Gelukkig lijken de zonnepanelen nog helemaal intact, maar alles bij elkaar gaat het waarschijnlijk om enkele duizenden euro’s. Hier ben je niet met een paar honderd euro klaar.”

Ondanks alles wil vv LEO een open vereniging blijven. „Negenennegentig procent van de mensen maakt op een goede manier gebruik van onze faciliteiten. Die ene procent verpest het echt voor de rest.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.