Van wat extra asfalt zijn ze bij de VVD in Borger-Odoorn niet vies. Een gedeeltelijke verdubbeling van de N34 gaat de partij nog niet ver genoeg. Ze bepleiten nu dat de hele weg op de schop gaat.

VVD’er Albertus Steenbergen had wel door dat hij een steen in de vijver gooide bij de digitale raadsvergadering over de bereikbaarheidsvisie van de gemeente Borger-Odoorn. Na zijn pleidooi voor asfalt boven natuur ging het vooral daarover en veel minder over lokale wegen en fietspaden.

Extra natuur

De lokale liberaal Steenbergen pleit voor een verdubbeling van de hele N34 in Drenthe. Daarbij mag er wat hem betreft best nog wat natuur wijken. ,,De keus tussen verkeersveiligheid en een stukje groen is voor ons niet zo moeilijk. Bovendien hebben we al veel extra natuur aangelegd in onze gemeente de afgelopen jaren’’, stelt Steenbergen.

Dat raadsleden van de andere partijen zijn betoog niet voor zoete koek zouden slikken, was op voorhand duidelijk. GroenLinks en D66 veerden op tijdens het debat om de natuur te beschermen tegen asfaltiseringswens van de VVD. Fractieleider Martin Hoogerkamp van D66 ziet niet graag bos bij Odoorn en Drouwen sneuvelen. Hij betitelt de oproep van zijn coalitiegenoot VVD als ‘geroeptoeter’.

Voordat de kettingzaag ter hand wordt genomen wil Hoogerkamp vooral investeren in openbaar vervoer. ,,Bovendien verwacht ik dat er door corona minder mensen in de auto stappen, dan is een pleidooi voor meer asfalt een volledig verkeerde.’’, stelt de D66’er. Hoogerkamp wilde van de VVD weten of er wel overleg is geweest binnen de eigen partij. ,,Wat vinden uw partijgenoten in Tynaarlo hiervan?’’.

Geld is altijd het probleem

Gezinus Pieters, VVD’er in die gemeente, kan desgevraagd D66 nauwelijks geruststellen. Hij voelt wel wat voor het pleidooi van zijn partijgenoot Steenbergen uit de buurgemeente. ,,Je moet uiteindelijk de hele weg aanpakken, anders rij je straks van flessenhals naar flessenhals. Dan blijft het een gevaarlijke weg.’’

Over de lobby van lokale VVD-fracties richting de provincie Drenthe en de eigen Statenfractie zegt Pieters: ,,Natuurlijk is er op dit moment geen geld voor hele verdubbeling, maar geld is altijd het probleem in de politiek, maar dan is er ook vaak wel een oplossing.’’

Bij de provinciale VVD worden ze wel wat verrast door de lokale roep om complete verdubbeling. ,,We proberen net alle plannen voor gedeeltelijke verbreding voor elkaar te boksen. Dan komt deze roep veel te vroeg wat mij betreft’’, stelt Statenlid Annigje Udinga.

De fractie in het provinciehuis hinkt op twee gedachten. Op rechts kan de lokale flirt met een bredere N34 omarmd worden door electorale concurrent PVV. Aan de andere kant zitten coalitiegenoten GroenLinks en de PvdA, waarvan de laatste de verantwoordelijk bestuurder Cees Bijl levert, niet te wachten op extra druk op het gevoelige dossier.

Op de trom

Statenlid Udinga schaart de wens van haar lokale partijgenoten dan ook strategisch onder het kopje ‘verre toekomstmuziek’. Wel heeft ze begrip voor de reuring van haar partijgenoten. ,,Over een jaar zijn er lokale verkiezingen. Ik snap wel dat lokale VVD’ers nu op de trom slaan.’’ Maar echt weerklank vindt dit bij de Statenfractie vooralsnog nog niet. ,,Er lijkt nu geen geld en geen meerderheid voor complete verdubbeling. Het is dus nu even niet haalbaar.’’

De VVD in Aa en Hunze steunt die provinciale opstelling. Fractievoorzitter Willem Bartelds: ,,Ik ga nu geen energie verspillen aan deze lobby. Het is mooi om te roepen om een verdubbeling maar we moeten ons nu concentreren op de huidige plannen. Vooral de doorstroming en veiligheid bij Gieten is van groot belang. Dat delen alle VVD’ers.’’

loading

Hunebed Highway

De plannen voor gedeeltelijke verdubbeling worden nu lokaal en provinciaal besproken, en dit jaar verder onderzocht op de gevolgen voor het milieu. De provincie wil de N34 tussen Emmen en De Punt over een lengte van 12 kilometer, verdeeld over verschillende plekken, verbreden. Naast deze voorkeur worden ook nog andere varianten onderzocht.

Langs de N34, koosnaam Hunebed Highway, liggen verschillende natuurgebieden en cultuurhistorische landschappen. Natuurclubs en omwonenden in Drenthe maken zich grote zorgen over het oprukkende asfalt en verzetten zich. Voorstanders van complete verdubbeling, naast lokale VVD’ers ook ondernemers uit Emmen, reppen over het te grote aantal ongelukken op de weg en de slechte bereikbaarheid van delen van Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe