Ondernemers in Veenhuizen moeten de kans krijgen om de monumentale gebouwen die ze nu van het Rijk huren, te kopen. Dat vindt de VVD-fractie in de Provinciale Staten.

Op dit moment is de verkoopprocedure van ruim 80 monumentale panden in Veenhuizen in volle gang. Het Rijk is met de gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe overeengekomen dat alles wordt overgenomen door één partij. Dit om versnippering te voorkomen en de economische en toeristische belangen te waarborgen.

Winst

De inschrijfdeadline voor geïnteresseerde partijen is inmiddels verstreken. Toch wil de VVD dat ondernemers alsnog een kans krijgen om het pand dat ze nu huren, zelf over te nemen. „Het Drentse Landschap, waar nu gesprekken mee lopen, zegt extra geld nodig te hebben voor onderhoud”, legt VVD-Statenlid Willemien Meeuwissen uit. „Naar aanleiding daarvan hebben we de provincie toch nog eens gevraagd te bekijken wat ondernemers kunnen betekenen.”

Meeuwissen denkt dat wanneer het Rijk panden voor een goede prijs aan ondernemers verkoopt, de winst daarvan gebruikt kan worden om het Drentse Landschap tegemoet te komen bij de aankoop van de resterende panden. Een aantal ondernemers heeft hier volgens haar wel oren naar.

Reuring

En die zijn juist zo hard nodig om Veenhuizen te ontwikkelen, vindt Meeuwissen. „Nu wordt veel vanuit Veenhuizen Boeit besloten, een vrij ambtelijke organisatie. Dat is misschien logisch met het oog op de mogelijke UNESCO-status en het behoud van de monumentale waarde van het dorp, maar als er ook geleefd en gewerkt moet worden, moet je reuring hebben. Daar zorgen ondernemers voor, maar ik krijg de indruk dat zij te weinig betrokken worden bij het proces.”

Het argument dat particulieren minder goed voor hun monumentale pand zouden kunnen zorgen dan Het Drentse Landschap, vindt de VVD onterecht. „Er zijn genoeg voorbeelden waarbij ondernemers hun pand prachtig restaureren en onderhouden. Zelf een pand bezitten zorgt vaak voor een goede prikkel, veel meer dan huren.”

De VVD heeft schriftelijke vragen ingediend bij de provincie, om erachter te komen of die het verkoopproces aan ondernemers kan faciliteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe