VVD-Europarlementariër Jan Huitema: ‘Wijs niet blind naar Brussel’

,,Kom zelf met plannen voor verbetering en voer niet domweg maatregelen van Brussel uit.” Dat is het advies van Jan Huitema aan Drentse boeren.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema pleitte donderdagavond op een landbouwbijeenkomst van de VVD in Echten voor meer samenwerking. ,,Niet elke boer moet precies hetzelfde gaan doen, kijk in een gebied hoe je elkaar kan versterken”, doelde hij onder andere op initiatieven voor de verduurzaming van landbouw.

Jan Huitema: ‘Nederlandse landbouw loopt voorop’

Volgens de Europarlementariër, zelf melkveehouder in het Friese Makkinga, is er binnen Europese wetgeving genoeg ruimte voor eigen initiatief. ,,We lopen in Nederland voorop in innovatie en efficiëntie. Blijf als boer zelf kijken hoe je op een slimme manier kan bijdragen aan de eisen die Brussel stelt.”

Huitema vindt dat er niet blind naar Brussel moet worden gewezen als er berperkingen zijn in het streven Europese eisen te halen. Gemeenten spelen een belangrijke rol in de speelruimte die boeren hebben. ,,Ik vind het soms belangrijker dat gemeenteraadsleden mij beter weten te vinden dan een landelijke politicus. Gemeenten gaan vaak over de implementatie van de regels en dat gebeurt overal anders.”

Pleidooi voor versterking agrarisch poldermodel Drenthe

Huitema pleit voor een versterking van het agrarisch poldermodel in Drenthe. ,,Als je aanloopt tegen beperkingen die voortkomen uit regels uit Brussel moet je de koppen bij elkaar steken. In Drenthe lopen veel boeren aan tegen Natura 2000-wetgeving bij uitbreiding. Steek de koppen bij elkaar, ook met natuurorganisaties of bijvoorbeeld de vogelbescherming. Gebruik het poldermodel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.