De VVD vindt dat serieus moet worden onderzocht of asielzoekers die overlast veroorzaken in de treinen van Emmen naar Zwolle een reisverbod kunnen krijgen. Dat blijkt uit Kamervragen die zijn gesteld aan het kabinet. Ook lokaal roert de VVD zich.

Reden zijn de zorgen die worden geuit over de toenemende overlast in de treinen die pendelen tussen Emmen en Zwolle, de zogeheten Vechtdallijn. Vakbond VVMC voor rijdend treinpersoneel trok hierover onlangs in DVHN aan de bel. Volgens de vakbond komt de overlast voornamelijk van zogeheten veiligelanders, asielzoekers uit veilig verklaarde landen als Marokko en Algerije.

Bodycam Arriva-personeel

Vervoerder Arriva herkent de stijging van overlast ook zeker. Een woordvoerder weigert echter iets te zeggen over de herkomst van het gros van de mensen die overlast veroorzaken. ,,Vanwege de privacy. Het gaat ons ook over de overlast.”

Arriva vindt het in ieder geval ernstig genoeg dat alle stewards zijn uitgerust met een bodycam. Sinds september lopen zij ook in koppels door de trein. Harde cijfers over hoe groot de stijging is, worden ook niet verstrekt door Arriva. ,,De overlast op de Vechtdallijnen is in de zomermaanden toegenomen. Die cijfers zijn vergelijkbaar met die van december 2019. Dat is opmerkelijk omdat we in de zomer te maken hadden met veel minder reizigers.”

Voor de landelijke VVD, de VVD Overijssel en vier gemeenteraadsfracties van die partij in Overijssel staat vast dat de stijging komt door overlast van uitgeprocedeerde asielzoekers. ,,Onacceptabel gedrag van deze uitgeprocedeerden”, laten de VVD-fracties van de gemeenten Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Zwolle en in de provincie weten. Zowel landelijk als lokaal willen de VVD’ers uitgezocht hebben of de overlastgevers een reisverbod kunnen krijgen voor dit traject.

Vooral vrouwen lastig gevallen?

Het Drentse Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil wel van het kabinet weten of asielzoekers wel echt betrokken zijn bij de incidenten. Hij wil daarom weten welke nationaliteit de overlastgevers hebben. Ook vraagt Ziengs om een overzicht van de gepleegde misdrijven en hoeveel van de overlastgevers daadwerkelijk zijn opgepakt door de politie.

Bij de incidenten gaat het onder meer om het niet dragen van een mondkapje en zwartrijders. Soms worden reizigers of Arriva-personeel fysiek belaagd of bespuugd. Volgens vakbond VVMC komt een aantal van hen met de speciale asielbus naar Emmen uit het asielcentrum in Ter Apel.

Opvallend genoeg noemen alle betrokken VVD-fracties ook dat met name vrouwelijke conducteurs en reizigers op de Vechtdallijn doelwit zijn. Arriva laat weten daar niet op te kunnen reageren omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. ,,Het algemene gevoel van onveiligheid bij onze stewards wordt er door de incidenten niet beter op.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe