VVD wil actie gemeente tegen PrimAH

De VVD-fractie in de raad van Aa en Hunze wil actie van de gemeente tegen scholenstichting PrimAH.

Aanleiding is de gang van zaken bij basisschool De Peppel in Gasselternijveenschemond, die gesloten moet worden wegens gebrek aan leerlingen. Aan de ouders is de vraag gesteld of dat deze zomer al moet gebeuren of volgend jaar. De vraag heeft de ouders van leerlingen overvallen en ook de medezeggenschapsraad (mr) van de school zegt niet op tijd betrokken te zijn bij de gang van zaken. Woede en verbazing is er over het op non-actief stellen van schooldirecteur Jan Arend Klasens en de manier waarop bovenschools directeur Saakje Berkenbosch dat bekend heeft gemaakt.

Procedure

Door de maatregel en uitlatingen van Berkenbosch daarover zou Klasens volgens de VVD nooit meer ergens anders hoeven te solliciteren, terwijl veel ouders hem juist op handen dragen voor de manier waarop hij omgaat met kinderen met een rugzakje. De school heeft in verhouding veel ‘zorgleerlingen’, juist door toedoen van Klasens. Dat hij er niet in slaagde om het predicaat ‘zwakke school’ kwijt te raken zou volgens de ouders geen reden mogen zijn hem op non-actief te stellen. De VVD vindt het vooral zorgelijk dat de wettelijke en andere procedures daarvoor niet opgevolgd zijn. De mr hoort betrokken te worden bij zo’n procedure en dan zou het wellicht anders zijn gelopen.

Onvoldoende toezicht

De VVD-fractie meent dat er onnodig mensen beschadigd zijn en dat er onvoldoende toezicht is op het handelen van de bovenschoolse directeur. De gemeente heeft in principe geen zeggenschap over PrimAH. De liberalen menen echter dat er nu iets moet veranderen omdat anders alle andere kleine scholen van PrimAH op eenzelfde manier met voldongen feiten geconfronteerd kunnen worden. Zo ervaart de mr van De Peppel de gang van zaken nadrukkelijk.

Volgens de voorzitster wist niemand van de ouders voor 1 februari iets van het naderend onheil. Ze beaamt dat de mr advies gevraagd had moeten worden voor een zware maatregel als op non-actief stellen. Nu werd het een bron van woede en onbegrip.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.