Vader Ruinerwold schreef online eigen evangelie, maar over kinderen geen woord

Terwijl zijn kinderen jarenlang in complete afzondering zaten, spendeerde Gerrit Jan van D. vermoedelijk vele duizenden uren op internet aan het maken van een eigen evangelie.

De inmiddels wereldberoemde Ruinerwold-vader schreef er honderden artikelen over, onthulde de Volkskrant maandagochtend. Veel mensen zal Van D. niet geïnspireerd hebben; zijn nogal zweverige Facebookprofiel heeft bijvoorbeeld amper volgers.

Wie een blik werpt op het onlinegedrag van Gerrit Jan van D., zal ongetwijfeld zijn wenkbrauwen fronzen. Het ene moment plaatste de vader een foto van zijn katten op Facebook, even later schreef hij op zijn zelfgemaakte Wikipediapagina een bericht over hoe de mensheid het beste het kwaad kan bestrijden.

Uit de talloze berichten wordt duidelijk dat Van D. geloofde in bovennatuurlijke krachten en een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten, die hij naar eigen zeggen zelf kon waarnemen.

Vader is als John Eagles actief op internet

Het is inmiddels bekend dat Van D. (67) zichzelf en zijn kinderen negen jaar lang buiten het zicht van instanties en omwonenden hield, maar online was hij actiever dan menig leeftijdsgenoot. Onder een schuilnaam althans; John Eagles, waarmee Van D. lijkt te refereren aan Johannes, apostel van Jezus en naar de adelaar, het symbool van het Romeinse legioen en van militaire macht.

Onder zijn schuilnaam schreef Van D. een eigen evangelie op een Wikipediawebsite: Eagle Rock Wiki, een online-encyclopedie waarin hij allerlei religieuze onderwerpen behandelt, maar bijvoorbeeld ook alledaagse tips geeft over het beginnen van een moestuin en over het maken van goede compost.

Meest opvallend aan zijn onlinegedrag: hij rept met geen woord over zijn kinderen, die de afgelopen jaren al compleet voor de buitenwereld verborgen werden gehouden. Ondanks zijn enorme hoeveelheid aan berichten leken er maar weinig mensen geïnteresseerd in zijn geloofsovertuiging. De inhoud van zijn Facebookpagina leverde amper likes of interactie op.

Geestelijk lichaam

Zo op het eerste gezicht lijkt Van D. online meer succes te hebben met de Facebook-pagina Divine Body Practice, waarop hij alledaagse tips geeft over het trainen van het geestelijke lichaam. ,,Hier vind je principes en oefeningen om ons goddelijk lichaam te trainen. Met lichaam wordt niet alleen het fysieke lichaam bedoeld, maar ook het geestelijke lichaam. Daarom ligt de nadruk op het leren herkennen en werken met energie of chi”, zo valt te lezen op de pagina.

Het profiel heeft meer dan 3500 abonnees, al bestaat het vermoeden dat het hier gaat om fake-profielen. Ook hier is, net als op zijn persoonlijke pagina, vrijwel geen sprake van enige interactie.

Videoboodschap: 'De mens is in een grote oorlog beland'

Naast het creëren van zijn eigen evangelie maakte Van D. ook filmpjes waarin hij zijn visie op de wereld geeft. In een video, gemaakt in 2006 en in handen van De Telegraaf, zegt de vader dat de mensheid in een ‘grote oorlog is beland’. ,,Deze oorlog is voornamelijk spiritueel, en hoewel deze niet helemaal voorbij is, heeft God alsnog het einde en de overwinning aangekondigd van de strijd in de geestenwereld. Het eindoordeel in de geestenwereld.”

In het Engels bespreekt de man zaken als God, geld, geluk, gerechtigheid en ziekte. ,,Stel je voor dat je iets doet en je krijgt wat je wilt, maar het doet je ouders pijn en je broers en zussen misschien ook. Ellende die je over jezelf hebt afgeroepen. Is dat geluk? Ben je dan blij? Ben je blij als ouder als je iets doet wat goed is voor jezelf maar wat je kinderen pijn doet?”, vraagt hij zich hardop af.

De film is opgenomen op 5 april 2006 in zijn winkel voor houten meubelen en speelgoed in Zwartsluis. Hij kondigde in de video aan dat hij een boek of videoserie wilde maken onder de titel ’Niets dan Gods ideaal’.

Van D. en zijn kinderen woonden jarenlang in afzondering

Van D. en zijn kinderen woonden jarenlang in afzondering. Vorige week dinsdag kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon van het gezin enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg, schakelde die de politie in.

Zowel de vader als de huurder van het pand, de 58-jarige Oostenrijker Josef B., zit vast. Beiden worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van de anderen en witwassen. Josef B. werd afgelopen donderdag al voorgeleid. De rechter-commissaris besloot dat hij nog zeker twee weken langer vast moet blijven.

Het gezin bestaat uit een vader met zes kinderen tussen de 18 en 25 jaar die in de afgelegen boerderij woonden. Daar hadden ze hun eigen moestuin en leefden ze volledig zelfvoorzienend. De kinderen verzorgden hun vader die een aantal jaren geleden een hersenbloeding had gehad. Mogelijk woonden ze al sinds 2010 in de boerderij, maar dat is onduidelijk omdat ze niet in de gemeentelijke basisadministratie staan. De moeder was al overleden voordat het gezin zich in de Drentse plaats vestigde.

De 67-jarige vader wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalt of hij langer vast moet blijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
Video