Vader (63) en zoon (27) uit De Kiel veroordeeld tot werkstraf voor betrokkenheid bij ondergrondse hennepkwekerij

Met de hennepkwekerij is volgens de rechtbank 1,4 miljoen euro verdiend.

Een 45-jarige verdachte uit Emmer-Compascuum, een medeverdachte Hagenaar (36) en een derde onbekend gebleven ‘Jan’ zijn volgens de rechtbank de hoofdverantwoordelijken voor de grote ondergrondse wietkwekerij in een loods in De Kiel. De twee verdachten zijn dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf.

De rechtbank concludeert dat de beide mannen (en de derde onbekend gebleven persoon) bijna 1,5 miljoen euro met de wietteelt hebben verdiend. Zij moeten elk 439.000 euro terugbetalen aan De Staat. In de wietkwekerij is volgens de rechtbank tussen 2015 en 2017 negen keer geoogst. In september van dat jaar heeft de politie een inval gedaan. Er werden in de loods in de boerderij bijna 1500 wietplanten gevonden.

De 63-jarige eigenaar van een boerderij in De Kiel heeft erkend dat hij in 2015 zijn loods heeft verhuurd aan wiettelers. De man, die na een ongeval een dwarslaesie opliep, verklaarde bij de behandeling van de strafzaak dat hij vanwege geldproblemen met hen in zee was gegaan.

Zoon ook betrokken

Zijn inwonende zoon (27) heeft volgens de rechtbank graafwerkzaamheden verricht voor de aanleg van de kwekerij. Vader en zoon zijn allebei veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Vooral de vader heeft bij de politie uitvoerig verklaard over de oprichters van de wietkwekerij. Mede op basis van zijn verklaringen zijn de Hagenaar en de man uit Emmer-Compascuum als verdachten in beeld gekomen. Zij hebben de vader huur betaald en de kwekerij ingericht. Ook kwam een van de twee mannen altijd de geoogste wiet ophalen. De twee hebben elke betrokkenheid bij de wietkwekerij ontkend. Maar volgens de rechtbank is er genoeg bewijs.

Onvoldoende bewijs tegen ‘Jan’ uit Emmen: vrijspraak

Ook ene ‘Jan’ is genoemd als de derde leider van de wietbende. Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie gaat om een 47-jarige Emmenaar. De rechtbank vindt dat tegen deze Jan onvoldoende bewijs is. Hij is vrijgesproken terwijl negen maanden cel was geëist. Een 27-jarige verdachte uit Oosterwolde is conform de eis van het OM ook vrijgesproken door de rechtbank. Een 44-jarige verdachte uit Emmer-Compascuum is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij heeft een aggregaat gerepareerd die de kwekerij van stroom voorzag. De vader, de eigenaar van de boerderij, moet 20.000 euro terugbetalen aan de Staat. Dat is de huur die hij van de wietkwekers heeft ontvangen.


menu