Vader en zoon Lunsing boegbeeld Tour du ALS

Nog een keer de Tour du ALS fietsen? Henk Lunsing uit Nieuw-Buinen had al besloten het niet te doen. Tot hij de poster van de editie van 2016 onder ogen kreeg.

Lunsing staat er met zoontje Marijn (10) levensgroot op afgebeeld. De vertederende foto van het knuffelmoment tussen vader en zoon kort voor de start van vorig jaar is gekozen als visitekaartje van de goede doelentocht van dit jaar. Adel verplicht. Lunsing en zoon gaan beide de Mont Ventoux beklimmen. Een zware beproeving wordt dat 3 juni.

PLS

Voor Henk omdat hij lijdt aan PLS, het iets mildere zusje van ALS, de gevreesde ziekte waaraan ongeveer 1500 mensen in Nederland lijden en waar nog steeds geen behandeling of medicijn voor is. De 50-jarige PLS-patiënt uit Nieuw-Buinen wordt gesecondeerd door stoker Ab Lugthart uit Den Haag. Het duo fietst op een zogenoemde hase pino, een ligfiets tandem. Een spinningmarathon in Ter Apel leverde 1987 euro op, de Bruintje Beer Toertocht 3036 euro.

Met een kleine 6000 euro aan donaties kan de Tour du ALS voor Lunsing financieel niet stuk. Ook fysiek gezien acht hij de kans van slagen groot. ,,Ik ben druk in voorbereiding en voel me er klaar voor. Een paar dagen voor de Tour du ALS wordt mijn maatje Ab Lugthart 50. Samen zijn we honderd. Ik heb de organisatie verzocht bij de aankomst een pot mosterd te verstoppen. Dan weet ik waar ik die moet halen. Voorlopig is dit de laatste keer. Financieel wordt het me ook te gortig.’’

Bescherming

Zoon Martijn is pas tien. Hij wordt gesecondeerd door Wybe Pol uit Musselkanaal. Het is aan Pol vooral de taak om de Lunsing junior tegen zichzelf in bescherming te nemen op het moment dat hij de man met de hamer tegenkomt. ,,Martijn mag niet denken: ,Ik moet en zal boven komen.’ Dat prenten we hem in. Zijn begeleider kan het heel goed zien als het niet meer gaat. Maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo bang voor. Martijn heeft zijn gewicht mee en zijn fiets mee. En we hebben een paar keer getraind bij de Hilterberg vlakbij het Duitse Haren. Daar ging het prima. Het zou mij niet verwonderen als Martijn bovenkomt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.