Veel details over de kinderen uit de ‘zaak Ruinerwold’ zijn al naar buiten gekomen. Maar als de oudste vier van de negen kinderen van vader Gerrit Jan van D. op beeld zelf vertellen over de gruwelijkheden in hun jeugd, komt het pas echt binnen.

„Er was altijd angst. Of je kreeg op je donder of je was bang om het te krijgen”, blikt Shin (31), de oudste zoon, terug op zijn kinderjaren. Als twaalfjarige werd hij geruime tijd afgezonderd van zijn broers en zussen. Hij mocht van zijn vader opeens het huis niet meer binnen, omdat hij kwade geesten bij zich zou dragen. Shin moest maar in de schuur gaan slapen, waarop hij besloot naast de hond te gaan liggen. „Die was nog een beetje warm.”

Het verhaal van Shin is een van de ontluisterende scenes in de eerste aflevering van de documentairereeks ‘De kinderen van Ruinerwold’ die woensdagavond is uitgezonden. Het moeilijkste vinden de kinderen dat ze nooit wisten wat ze verkeerd hadden gedaan of hoe ze konden voorkomen dat hun vader hen afzonderde van de rest van het gezin of mishandelde.

‘Op een bepaald moment heb je geen uitweg’

Als jonge puber vreesde Shin dat zijn vader hem om het leven zou brengen. Daar was hij echt bang voor. Maar aan de andere kant zat hij als kind te hopen dat het gebeurde. „Want dan is het over. Ik had een zakmes. Soms liep ik weg uit die schuur en had ik ook het idee om mezelf om te brengen. Op een bepaald moment heb je geen uitweg.”

De documentaire van Jessica Villerius heeft de titel ‘De kinderen van Ruinerwold’. Maar in de eerste aflevering van de vierdelige reeks ging het daar niet over. Het gaat juist over de periode voor Ruinerwold. Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) hebben nooit in Ruinerwold gewoond. Alleen Israël (27) zat met een jongere broer en vier zussen verborgen in de boerderij.

loading

De zes jongsten zijn nooit geregistreerd na hun geboorte en nooit naar school geweest. De drie oudsten wel. In een audio-opname hoor je Van D. op deze kinderen inpraten. Ze mogen niks vertellen over hun jongere broers en zusjes: „Het beste is om er op school helemaal niet over te praten en net te doen of de andere kinderen er helemaal niet zijn. We hebben samen een geheimpje met God en dat mag niemand weten. Je moet ook niet zo stom zijn om tegen juffie te zeggen dat we een geheimpje hebben, hoor”, zegt hij tegen Edino, die dan rond de 7 jaar oud is. „Daar mag je nooit wat over verklappen want anders stoppen ze papa misschien wel in de gevangenis.”

Van D. vond het zwaar om kinderen zo te behandelen

Het absurde gedrag en de rituelen van vader werden vroeger door de kinderen als normaal ervaren. Van D. handelde volgens hemzelf puur vanuit de wil van God. Mar Jan: „Ik was een paar dagen ‘onder’ geweest en hij had mij ook heel erg geslagen, waardoor ik een blauw oog had. Hij zei daarna dat hij het zwaar vond dat hij me zo moest behandelen, maar ook dat hij trots was dat ik eruit was gekomen.”

Met de kennis van nu concludeert de oudste dochter dat Van D. altijd zorgde dat er een zondebok in het gezin werd aangewezen. „Om de anderen in het gareel te houden.”

Vijf jongere kinderen hebben andere ervaring

De vijf jongste kinderen kijken totaal anders naar hun jeugd en hun vader. Zij hebben op de eerste draaidag besloten niet meer mee te werken aan de documentaire. De jongsten, allemaal volwassen, wonen nu ergens in Nederland samen met Van D.

Hij werd begin deze maand vrijgelaten uit de gevangenis, omdat hij volgens de rechtbank door een hersenbeschadiging niet in staat was een eerlijk proces te krijgen. Daardoor komt er nooit een oordeel over de vraag of Van D. schuldig is of niet aan vrijheidsberoving, mishandeling en misbruik van zijn kinderen.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
Aanrader van de redactie