Vakantiehuisjes-problemen voor steeds meer Drentse gemeenten

Hebben bungalowparken en recreatiewoningen in Drenthe nog toekomst? Alleen al er permanent gewoond mag worden, vinden de eigenaren.

Mooi Schipborg roert nu de trom. Kleinschalige bungalowparken als deze hebben geen toekomst als recreatiepark. Verpaupering ligt op de loer, zo waarschuwt het bestuur van Mooi Schipborg de gemeente Aa en Hunze. Van de 37 particuliere huisjes zijn er de afgelopen jaren maar een paar voor korte duur verhuurd. Vakantiegangers willen voorzieningen als een verwarmd zwembad en dat is voor een kleinschalig parkje niet haalbaar.

Opstandige eigenaren

Nagenoeg alle gemeenten kampen met opstandige eigenaren van vakantiewoningen. In Noordenveld, De Wolden en Coevorden voeren gemeenten voorzichtig overleg wat er in de toekomst met de huisjes moet gebeuren. Maar wat mag? En waar staan we het toe, waar niet en geeft dat geen precedentwerking? Blijven er wel genoeg recreatiewoningen over?

De provincie bepaalt de regels. Die lijkt iets toeschietelijker te worden door de voorwaarden voor permanent wonen iets te versoepelen. Kom met een plan, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra tegen gemeenten. Maar wat is een goed plan? Dat wiel moet in Drenthe nog uitgevonden worden.

De Wolden en Noordenveld kijken wat mogelijk is. Aa en Hunze geeft Mooi Schipborg enige hoop. Het kijkt ook wat mogelijk is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.